Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономически растеж над 3% за 2019 г. очаква Министерството на икономиката

Основните двигателите ще са потребление и инвестиции, каза Емил Караниколов

Икономически растеж над 3% за 2019 г. очаква Министерството на икономиката

Снимка: Pixabay

За 2019 година прогнозата показва икономически растеж над 3%, съобщи по време на изслушването си в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов. Темата беше за инвестициите и перспективите за икономически растеж на българската икономика, предава БТА.

Основните показатели в есенната макроикономическа прогноза за тази година са за запазване на предвидения икономически растеж. Очаква се той да достигне над 3 на сто като двигателите му основно ще са потребление и инвестиции, а до края на мандата на това правителство БВП може дори да надмине 130 млрд. лв. Очакванията са за стабилен икономически ръст тази година - над средния за ЕС, каза министърът. 

Още по темата

Той припомни, че за 2017 г. официално има над 380 млн. евро увеличение на преките чуждестранни инвестиции. През 2018 г., според БНБ, те са се повишили с малко над 10 на сто за година като влезлите у нас преки чуждестранни инвестиции са за 1,520 млрд. евро, тоест с 10,3 на сто или с над 143 млн. евро повече от вложенията за януари-декември 2017 г. Данните подлежат на ревизия от централната банка в следващите месеци, уточни Караниколов.

Миналата година е била една от най-успешните за преработващата промишленост и за автомобилния сектор. Към момента в автомобилната индустрия работят над 220 фирми, произвеждащи компоненти за всички големи световни производители на коли, отчете министърът. Този сектор се превръща в един от водещите за страната. Само през последните три години общият размер на инвестициите там е за 480 млн. лв., разкрити са над 7800 нови работни места. Положителна тенденция е, че голяма част от инвестициите за миналата година са в райони с голям дисбаланс, най-вече в Северна България.

По предварителни данни на НСИ, цитирани от Караниколов, "инвестициите, бруто капиталообразувани на основен капитал за 2018 г., са в размер на 22,3 млрд. лв.". Към настоящия момент в процес на сертифициране са 54 инвестиционни проекта за малко под 1,5 млрд. лв. с потенциал да бъдат разкрити над 6000 работни места.

Караниколов подчерта значението на индустриалните зони за икономическото развитие и ги посочи сред най-важните приоритети на министерството. Национална компания "Индустриални зони" има над 170 запитвания от инвеститори, а за пръв път през 2017 г. е на печалба, изтъкна Караниколов. В момента се водели преговори с близо 20 потенциални инвеститори, работи се за създаване на нови зони и разширяване на съществуващите. 

С вицепремиера Томислав Дончев работим за това в следващия държавен бюджет общинските индустриални зони да бъдат бенефициенти, информира още министърът.

Необходими са центрове за преквалификация, възнамеряваме да създадем такива във всички държавни индустриални зони, коментира Караниколов и се ангажира ведомството да изготви наредба за изграждане на информационна база за работодателите, които отговарят на изискванията за дуалната система на обучение.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Сега българското правителство пренебрегва истината, че първичният източник за възникващите щети е местната проява на разпространена в света грешка за неправилна работа на централната банка.
При запазване на местната проява на световната държавна грешка, колкото по-добре работи българското правителство за постигане на обществен икономически растеж, толкова повече са щетите от работата на централната банка (ЦБ) и по-голям провалът на правителството.
Устойчивият обществен просперитет е възможен само при правилна работа на ЦБ.

Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите