Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономическият министър очаква до 4% ръст на БВП за 2021 г.

До края на този месец ще бъдат изплатени помощите на работниците от заведенията, каза Лъчезар Борисов

Икономическият министър очаква до 4% ръст на БВП за 2021 г.

Снимка: БГНЕС

България ще успее да реализира икономически растеж между 2,6 и 4% през 2021 г., прогнозира в ефира на БНТ икономическият министър Лъчезар Борисов. Той се мотивира с факторите на икономически растеж, запазеното потребление и раздвижването по отношение внос и инвестиции.

„Целта е минимум 80% от изгубеното от кризата да бъде възстановено”, каза още той. Икономическият министър подчерта, че България е единствената страна в ЕС, чието потребление продължава да расте, а безработицата в момента е под и около 7%.

„България е една от държавите, които и от икономическа, и от здравна гледна точка се справя много добре. Заделените от бюджета пари за антикризисни мерки през 2020 г. са на стойност 2,8 млрд. лв. Очакванията за икономическия спад за миналата година е той да бъде между 3-4%“, отчете още Борисов.

Той разясни, че 8 194 работодателя са подали документи по мярката „Запази ме”. До края на януари предстои да бъдат изплатени средствата за декември по мярката през социалното министерство, както и по схемата за подкрепа с оборотен капитал чрез приходната агенция. 

Още по темата

Относно вчерашната срещ между здравния министър и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Борисов каза, че е запознат с икономическите искания на бранша. Той уточни, че до края на този месец ще бъдат изплатени помощите на работниците от заведенията.

„Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти на ден с тях, участваме в срещи. Абсолютно съм запознат, правим всичко възможно да отговорим на исканията им. Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че те да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка“, подчерта министърът.

Има минимални забавяния, които са от обективна гледна точка, защото администрацията трябва да обработи хиляди заявления, хиляди банкови кодове, айбани, призна Борисов. Към момента сме подпомогнали над 300 хил. работни места, а общо фирмите са около 50 хил. и това е един огромен обем на работа, уточни той.

На въпрос дали ако заведенията отворят на 1 февруари в знак на протест, ще бъдат глобени, Борисов заяви: във всяка една икономика, демокрация, трябва да се спазват законите, правилата, в случая те са такива.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа