IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото оживление поддържа доверието към правителството

Българите определят като най-неуспешни политики правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността

13:05 | 26.09.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление поддържат кредита на доверие към правителството през септември. Липсата на резултати в битката с  корупцията, престъпността и несигурността го дърпат надолу. Това са част от изводите в регулярното тримесечно проучване на обществено-политическите нагласи на Алфа Рисърч.

Проучването е проведено в периода 13 – 20 септември 2017 г. сред представителна извадка от 1030 пълнолетни жители от цялата страна, информира агенцията.

Очертават се няколко по-важни тенденции към септември 2017 г. Умереното икономическо оживление, съпроводено със спад на безработицата и ръст на доходите в по-големите градове, водят до снижаване на социалното напрежение, характерно за последната година, в която бяха проведени два силно поляризиращи обществото избора.

За най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%), българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца. В дъното на класацията като най-неуспешни се определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета „Борисов 3” сред около една пета от българите. От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%.

Безспорен лидер сред министрите в кабинета е Томислав Дончев с 16,4% позитивен индекс. Новост е второто място на представител на коалиционния партньор - военния министър Красимир Каракачанов, следван от спортния – Красен Кралев и на четвърта позиция Лиляна Павлова като министър на европредседателството на България. Интензивните външнополитически обиколки извеждат на пета позиция външния министър Екатерина Захариева.

Президентът Румен Радев запазва преобладаващо обществено доверие. Едва 13 на сто заявяват негативно отношение към него. Положителните оценки обаче също леко намаляват, достигайки 54%.

Парламентът, прокуратурата и съдът продължават да бъдат с много ниски нива на доверие, допринасяйки за устойчивото обществено усещане, че е налице огромна дистанция между държавата и обикновения гражданин.

Този разрив увеличава рязко нивото на скептицизъм към способността за решаване на един от фундаменталните проблеми на прехода – борбата с корупцията по високите етажи на властта. 45% изобщо не вярват, че у нас тя е желана и възможна. За 18% нещата биха могли да се променят, ако председателят на новия специализиран орган се излъчва от президента, за 15% - ако се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% не знаят или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Към българското председателство на Съвета на ЕС към момента доминират позитивно-неутралните нагласи. 25% са на мнение, че страната ни ще се справи успешно, 56% - без успехи, но и без гафове, песимистите са 16 на сто.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени. ГЕРБ (25,1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19,3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място. Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на Веселин Марешки „Воля“ (1,8%).

Изминалите три месеца показват, че парламентарната опозиция не успява да уплътни своята роля на алтернатива на властта. За момента обаче няма индикации и извънпарламентарен субект да представлява електорална заплаха за кабинета. Евентуални проблеми могат да възникнат в резултат от напрежения вътре в самото мнозинство. То контролира огромен властови ресурс, а като правило всеки такъв ресурс е обременен с множество потенциални конфликти.

Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Колко от парите на данъкоплатеца са отишли за това ПОРЪЧКОВО ПРОУЧВАНЕ на Алфа Рисърч??С този темп на намаляне на безработицата скоро в българия няма да останат не само безработни , но и РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ!!ВСИЧКО КОЕТО МЪРДА СЕ ИЗТИЧА КЪМ ТЕРМИНАЛ 2 !СКОРО ПОЛИТИЦИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОСТАНАТ САМИ С ГЛАДНИТЕ И ЧАКАЩИ СОЦИАЛ РИМЛЯНИ !!С какво ще ги хранят не знам. ЗНАМ САМО ТОВА, ЧЕ СЕ Е СЪЗДАЛА СИТУАЦИЯ ПРИ КОЯТО НЯКОИ ЕТНИЧЕСКИ РАЙОНИ МОГАТ ДА ПРЕОТКРИЯТ ПО ДОБРОТО СИ БЪДЕЩЕ В СЪСЕДНИ НА НАМ ДЪРЖАВИ. Иначе Боряна от Алфа Рисърч може да реди всякакви пасианси които да съвпадат с МЕРКУРИЙ и егото на нейния любимец. КОРАБА "България" ПОТЪВА. Всеки се спасява самостоятелно.И тези които са останали вече разбират , че са ЧУЖДЕНЦИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Иска им се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
за *** настъпва рая! ***-кокошкари се връщат, понеже ангелите им слаби и нямало с кой да си пият ракията и бирата.други се връщат за да се мерят ..... по заблатеното и бетонизирано черноморие....райско кътче омайно. като мръднеш извън големите градове по-добре си носи пистолет, че ако не те оберат или ти съсипят нещо, поне да си теглиш куршума.страната е прекрасна!!!! но държавата е МИЗЕРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
хахахахаха3-те НАЙ-проблемни сфери тия *** се опитват да изкарат най-успешни.*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Invcom
преди 6 години
Абе Инвестор ... къде видяхте оживление, хората избягаха от страната. По неофициални данни сме около 6 млн. от които половината ***, наркомани и пенсионери ... раждат се по-малко от 45 000 деца годишно (при 180 000 живородени годишно до 89г.) Или искате да кажете, че оживено отиваме към края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още