Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономиката на България се срива с над 8% през второто тримесечие

БВП намалява с 8,2% на годишна база и с 9,8% спрямо първото тримесечие, отчита НСИ

Икономиката на България се срива с над 8% през второто тримесечие

Снимка: Ioana Epure/ Bloomberg

Българската икономика изглежда се представя сравнително добре в сравнение с повечето други икономики на ЕС през второто тримесечие на 2020 г. Въпреки това въздействието на пандемията върху българската икономика през второто тримесечие на 2020 г. става все по-негативно. Сигналите за забавяне на икономиката от първите три месеца прерастват в сериозен спад през второто тримесечие на фона на свиване на вътрешното потребление и срив при износа на стоки и услуги, става ясно от първоначалните данни на НСИ. 

Още по темата

В сравнение с второто тримесечие на 19 г. икономиката се сви с 8,2%, което е значително по-добро представяне от консенсусните очаквания на разпитаните от Bloomberg анализатори от 10% и оценката на ING са спад от 9,5%.

Първончалните експресни данни за БВП съдържат някои ограничени подробности, но, както се очакваше, всички компоненти на БВП се свиха в сравнение с първото тримесечие. Основните спирачки изглежда са рязък спад в износа на стоки и услуги (-23,4%), инвестиции (-4,3), но и крайното потребление (-2,1%).

Предприетите мерки не повлияват значително на икономическите резултати през април, май и юни – месеците с най-тежките блокади в страната, вижда се от данните.

След като брутният вътрешен продукт на България нарасна с 2,4% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г., след ръст от 3,1% през предходното тримесечие, което бе най-бавният темп на разрастване от третото тримесечие на 2014 г., то през второто тримесечие БВП намалява с 8,2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 9,8% спрямо първото тримесечие на 2020 г. според сезонно изгладените данни.

На годишна база в края на второто тримесечие брутната добавена стойност намалява със 7,4%. Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж едва от 0,4%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад от 3,8% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги намалява с 20,3%, а вносът на стоки и услуги - с 20,0%.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие БВП в номинално изражение достига 27,058 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие е 23,510 млрд. лв.  

Традиционно най-голям дял от БВП заема крайното потребление (78.9%), което в стойностно изражение възлиза на 21, 345 млрд. лв.

През второто тримесечие на 2020 г. бруто капиталообразуването е 5,114 млрд. лв. и заема 18,9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

На тримесечна база брутната добавена стойност намалява с 8.6%, като сред основните причини за регистрирания икономически спад по сезонно изгладени данни спрямо първото тримесечие са намалението на износа на стоки и услуги с 23.4% и намаленото брутообразуване на основен капитал - с 4.3%, отчита националната статистика.

Икономиката на България ще се свие с 5% през тази година заради причинената от коронавируса криза, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Очакванията на ЕБВР за икономическия спад през тази година са по-оптимистични в сравнение с прогнозата на Европейската комисия (ЕК) - -7,2% за тази година.

Банката обаче е по-песимистично настроена в сравнение със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), които прогнозират спад от, съответно, 3,7% и 4% за тази година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Срива....с 8%, значи ЮК с -20% направо са фалирали!
Стига с тия гръмки заглавия, вие сте сериозна медия.
0
 
2
 
3
data до: lyusien
преди 1 месец
по скоро около 5 на годишна база
2
 
1
 
2
преди 1 месец
Това са само експресните данни Следват две ревизии Положението не е чак толкова лошо колкото го описват Дацов и сие След ревизиите спада ще бъде по малък от 7 % а годишния спад вероятно около 2 % Ако няма втора вълна на пандемията
0
 
2
 
1
преди 1 месец
бре , стига да е вярно си е чудесна новина

Още от Икономика и политика
Красимир Вълчев: 0,4% от учебните паралелки в момента са под карантина