Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономиките в развитие движат производството на вино

България е на 23-то място в света по площ на лозята и на 21-во по количество произведено вино

Икономиките в развитие движат производството на вино

Снимка: МЗХ

Китай вече е основен фактор за ръста на консумацията на вино по света. Това стана ясно от анализ за производството на грозде и вино, представен при откриването на 40-то издание на Световния конгрес по лозарство и винарство, който бе открит днес в София.

Докато в Китай растат както производството на грозде и на вино, така и консумацията, в Европа произведеното грозде намалява, основно заради политиката за изкореняване на лозя.

В традиционните страни потребители на вино се променят и навиците – французите вече не пият вино всеки ден, а основно през уикендите и по празниците, заяви  Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозарство и винарство OIV.

Според представените днес данни България е на 23-то място в света по площта на лозята и на 21-во по количествата произведено вино

Още по темата

7,5 млн. ха са общо площите с лозя по света. Петте водещи страни по този показател са Испания, следвана от Китай, Франция, Италия и Турция – в тези страни са 51% от площите.

Докато в Европа като цяло площите намаляват, от 2012 до 2016 г. е отбелязан ръст в страни като Китай, Чили, Перу, Мексико и Нова Зеландия. 

От 2000 г. производството на грозде расте от 64,8 млн. т до 75,8 млн. т, с известни колебания заради климатични фактори.

39% от гроздето се произвежда в Европа, 34% - в Азия и 18,4% - в Америка.

През 2015 г. 47,3% от гроздето е използвано за производство на вино, 35,8% за прясна консумация, 8% за стафиди (произвеждани основно в Турция, САЩ, Китай и Иран) и 5,5% за сокове.

По количество произведено грозде първите пет страни са Китай, Италия, САЩ, Франция и Испания.
Тъй като в Китай само 20% от производството отива за вино, по този показател в първата петица са Италия, Франция, Испания, САЩ, Австралия, а Китай е на шесто място.

Що се отнася до консумацията, първите пет страни, където се изпиват почти 50% от напитката, са Франция, Италия, Германия и Китай, а България е на 30-то място.

След видим спад в потреблението на вино в годините на глобалната финансова криза, започнал през 2008 – 2009 г., през 2015 г. анализаторите отчитат 240 млн. хектолитра изпито вино, а през 2016 г. по предварителни данни – 241 млн. хектолитра. В предкризисните 2006 и 2007 г. обаче консумацията е достигала 250 млн. хектолитра.

Китай бележи възход по всички показатели. В Африка потреблението и производството на вино също расте, отбеляза Жан-Мари Оран.

43% от произведеното вино по света е предназначено за износ и годишно формира оборот от 30 млрд. евро, допълни той.
В следващите дни София ще бъде световната столица на виното, каза при откриването на форума директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Благодарение на домакинството на конгреса България ще представи вижданията си за производството и бъдещото развитие на сектора, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов. Той посочи, че лозаро-винарският сектор е водещ в земеделието на страната, а Министерството на туризма и агроминистерството работят заедно за развитието на винения туризъм. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че България има всички предпоставки да се превърне в една от най-предпочитаните дестинации за винен туризъм.

Във форума участват близо 1000 делегати от цял свят от 46-те държави-членки на Международната организация по лозата и виното OIV.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Винената култура се повишава за сметка на ракиената. Ако пиянството се смята за култура, българите сме били много културни хора.

Още от Икономика и политика
Борисов: За да сме амбициозни, е необходим амбициозен бюджет