Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист: Няма да се промени стопанската политика независимо от изхода на вота

Важно е да се мисли за увеличаване на фискалните стимули, каза Кристофор Павлов, УниКредит Булбанк

гледано: 1328   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Независимо кой ще спечели изборите, няма да наблюдаваме значителна промяна в стопанската политика. Това посочи Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Важно е да бъде предотвратено прекалено ранното изтегляне на фискалните стимули. както и да се мисли за увеличаването им, тъй като фискалната подкрепа на българското правителство беше една от най-малките в региона на ЦИЕ. Не е случайно, че страни, които са напреднали в икономическото възстановяване – Полша, Сърбия, предприеха най-голяма фискална подкрепа. Например Полша осигури директна фискална подкрепа -  над два пъти по-голяма от тази на нашето правителство през миналата година. А в Сърбия подпомагането беше още по-голямо. Това позволи на тези икономики да поддържат на по-восоко ниво агрегираното търсене, което доведе и до по-малка загуба на доходи и заетост“, коментира икономистът.

Освен слабата фискална подкрепа като обем през миналата година имаше и значително забавяне в предтавянето й, обобщи Кристофор Павлов. Въпросът е дали ще има увеличение на фискалната подкрепа в хода на тази година, а има възможност за това, отбеляза той. 

Още по темата

„Съществува много малка вероятност България да загуби ценовата си конкурентоспособност в краткосрочен и средносрочен план, така че следващото правителство ще може да продължи, прилаганата през последните четири години политика за увеличаване на доходите в публичния сектор“, смята Павлов.

Според икономиста няма да има ново затваряне на държавата наесен, но съществува риск това да се случи, ако не успеем да постигнем колективен имунитет. Това означава четвърта вълна на пандемията, което означава значителни негативни икономически последици и тъкмо това е основният риск.

От ключово значение за бъдещото икономическо развитие е скоростта на ваксинацията, подчерта Павлов.

По негово мнение има риск от структурна безработица в страната като резултат от пандемията. Той посочи, че загубата на работни места през миналата година са значителни – 111 хиляди, приблизително колкото и при загубените места за българската икономика в първата година от глобалната финансова криза през 2009 г. 

"Най-вероятно дори при възстановяване на агрегираното търсене до нивата, които наблюдавахме преди началото на кризата, безработицата няма да спадне толкова бързо. В тази ситуация е важно правителството да помогне на хората без работа да намерят нови работни места. Въпросът е как да се прехвърли ресурс към сектори на икономиката с по-голяма производителност на труда", отбеляза икономистът.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не само в стопанската политика, но и във всичко.
Промени имаше 1989-та наложени отгоре. И преди и след 1989-та имаше избори. И преди и след 1989-та нямаше промяна...

Още от Икономика и политика
ГЕРБ предлага Даниел Митов за премиер?