Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист от ВУЗФ: Възстановяване от икономическата криза най-рано в средата на 2021 г.

Държавите в Европа не са достатъчно подготвени за кризисни ситуации, твърди доц. д-р Юлия Добрева

Икономист от ВУЗФ: Възстановяване от икономическата криза най-рано в средата на 2021 г.

Снимка: Архив ВУЗФ

Два са възможните изхода за икономиката след пандемията на COVID-19 както в света, така и в България, като развоят им зависи от това доколко сериозно приемаме рисковете и доколко се спазват мерките за социално изолиране на големи групи хора. Единият от тях може да е в резултат на нова глобална икономическа криза, при която най-ранно възстановяване може да се очаква в средата или края на следващата година. Това заяви в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Юлия Добрева, директор направление „Икономика“ на Лабораторията за научно-приложни изследвания на Висшето училище по застраховане и финанси и специалист с дългогодишен управленски опит в банковата сфера.

Още по темата

„При всички случаи имаме вече установена криза", коментира тя . "Ситуацията, в която се намираме, очертава две възможности за нейното развитие. Едната от тях е т.нар. оптимистичен вариант, в случай че се спазват всички наложени мерки. Това предполага до средата на април в световен мащаб да спрат новите случаи на заразени с коронавирус. При всички случаи ще има рецесия, която ще провокира загуби на доходи за бизнеса, безработица и затруднения в банковата система. Тези затруднения обаче няма да доведат до банкова криза, тъй като изследванията показват, че секторът разполага с необходимия капитал. Възстановяване на икономическото положение при този вариант ще се очаква в началото на 2021 г.“

Доц. д-р Добрева прогнозира и втори евентуален изход от ситуацията.

„В случай че наложените мерки не бъдат спазвани стриктно от обществото и разпространението на COVID-19 продължи с бързи темпове, безспорно ще се достигне до нова глобална икономическа криза, намаляване на търсенето и масови банкрути“, очаква преподавателят от ВУЗФ. Тя прогнозира, че при така стеклите се обстоятелства, възобновяване на икономическата активност може да се очаква най-рано в средата или дори в края на 2021 г.

Според доц. д-р Добрева, държавите в Европа не са достатъчно подготвени за подобни кризисни ситуации. Тя смята, че проблемът от финансова гледна точка можеше да бъде преодолян, ако още в края на 2018 г. се беше създал специален резервен фонд. Причината за това е, че събраните в подобен тип фонд средства могат да се използват единствено и само в случаи за покриване на разходи по време на бедствия от всякакво естество.

Какви предложения за мерки за справяне с икономическите ефекти от кризата разработва ВУЗФ, вижте в целия разговор с доц. д-р Юлия Добрева в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Само преди дни от университета обявиха, че занятията им за студентите продължават с пълна сила дистанционно, а в момента тече и активна кандидатстудентска кампания изцяло онлайн.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
МТСП: Започващите работа превишават броя на регистриращите се като безработни