Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Икономист: Спадът на чуждите инвестиции в България е неочакван

Да се отлага влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно, твърди Йосиф Аврамов

Икономист: Спадът на чуждите инвестиции в България е неочакван

Снимка: Pixabay

Спадът на чуждестранните инвестиции в България за изминалата година е доста неочакван. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Йосиф Аврамов.

Той припомни, че от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 682,8 млн. евро, като са по-малко с 1,009 млрд. евро (59,7%) спрямо същия период на 2015 г., когато възлизаха на 1,692 млрд. евро (според данните на Българската народна банка).

„Чуждите капиталовложения в страната записват драстично намаление през 2016 г., оставайки много далеч от нивата през 2008 г. - 9,1 млрд. евро, но и доста под очакванията спрямо 2015 г. Това е неочаквано, защото ръстът на БВП през 2016 г. от 3,4% е относително съпоставим с нарастването на икономиката през 2015 г. – 3,6%“, посочи Аврамов. 

Още по темата

Според него част от причините, довели до този резултат, се крият в ниските цени на горивата, политическата нестабилност, ситуацията в Гърция и редица грешки, които са допуснати от предходните две правителства.

Икономистът коментира още какви стъпки трябва да предприеме следващото правителство, за да повиши на първо място кредитния рейтинг на България. По думите му отлагането на влизането на България в еврозоната вече не е целесъобразно и трябва да се предприемат още тази година мерки за присъединяване към валутния механизъм ERM II. Това ще повиши поне с два пункта кредитния рейтинг на страната, посочи той. 

„Много важно е и влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само пет страни от Европейския съюз (ЕС) не са членове, сред които е и България", обясни Йосиф Аврамов. По думите му присъединяването на страната към организацията е важно заради инвеститорския интерес и начинът, по който инвеститорите биха погледнали на България. 

Вижте целия разговор тук.

По статията работи: редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
9
 
14
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не е смешно! От Луната ли ги изписвате тез специалисти, та все са изненадани? То и Тръмп избраха изненадващо, и Радев. И Брекзита беше неочакван. Света се променя и не всичко е прости сметки. Всеки познат вижда, че България е пълна дупка за инвестиции, особено при това управление, но за Икономиста! е неочаквано.
1
 
7
 
13
KPetkov до: IQ96
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не че са ми симпатични тия дето си ги изброил, но ти си прави сам изводите:
Румен Гечев
Роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, днес Университет за национално и световно стопанство (УНСС), в София, където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.
Гечев специализира икономика в Илинойския щатски универисет (1987 – 1988), Университета „Теймс Вели“ (1993) и Аризонския университет (1993).[1] През 1987 – 1991 година е секретен сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност с псевдоним „Економов“.
През 1990 година Румен Гечев става член на БСП и в периода 1995 – 1997 година е заместник-председател на Министерския съвет и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.[3]. След това се оттегля от политическия живот и продължава да преподава в УНСС. През 2013 година отново е избран за народен представител от БСП.
2
 
16
 
12
преди 8 месеца
Хехе... Аре стига митове с тези чужди инвестиции! Чуждите инвестиции в България през последните години се състоят главно от гърци, бегащи от кризата там, руснаци, купуващи имоти у нас и връщащи през офшорки препрани кинти наши разбойници, влагащи главно в строителство на молове, офисни сгради и тук-там жилищни комплексчета. Гърците видеха, че нема опасност от драхма и разпад и запачнаха да се връщат у Гърция, руснаците свършиха кинтите за разгелтяй, а и са вече врагове, а родните "чужди" инвеститори още не са продали това, което настроиха през последните 2-3 години... И те така... хихи...
1
 
13
 
11
преди 8 месеца
С калинки и самовлюбена тиква начело на държавата - толкова.
4
 
4
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
7,8,9 ОК Дай по-добри: Р Гечев, Ив Костов, М Димитров, Т Ерменков...???

Още от Икономика и политика
Има ли добри новини при образованието?