IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Трябва решение за повишаване на доходите заради високата инфлация

Правителството стъпва на ляв популизъм за цената на тока, но от компенсациите може да спечели икономиката, коментират Петър Ганев и Георги Ангелов

11:31 | 29.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Иннфлацията няма да се върне назад, но е важно да се мисли за повишаване на доходите – дали чрез данъчни мерки, данъчни облекчения, чрез директно повишение на доходите.

Това мнение изказа пред БНТ икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

По думите му има начини, по които част от тези средства, които са натрупани в бюджета заради високата инфлация, да се върнат обратно на домакинствата, които понасят тази цена. Според него бизнесът също трябва да е наясно, че при дефицит на кадри заплатите също трябва да бъдат вдигнати.

„Трябва да има морков и тояга, за да не се разпределят просто едни пари, а да има хем повече пари в домакинствата, хем повече пари в бизнеса“, подчерта той.

Компенсациите

Той е убеден, че скъпият ток е предизвикателство, но носи много приходи и дивиденти, от които всички засегнати да се възползват като получат компенсация, така че икономиката да спечели“.

„Има много пари, но въпросът е да се измисли механизъм, с който парите да стигнат до домакинствата“, настоя Ангелов.

„Парите ги има, въпросът е на разпределение", коментира икономистът

Георги Ангелов потвърди, че България печели от това, че цената на тока на международните пазари е висока, като прави големи свръхпечалби. „Заради това, че имаме такива големи свръхпечалби, те могат да се използват за компенсиране на засегнатите от скъпия ток. Енергетиката печели, средствата влизат в държавния бюджет и тези допълнителни приходи могат да се използват за компенсиране на пострадалите“, съветва икономистът.

Сходно мнение изрази и икономистът Петър Ганев. Според него излизането от ситуацията с високите цени на тока е въпрос, свързан с намирането на работещ механизъм, а това изисква конкретни решения на експертно ниво.

„Там, където има свръхпечалба, като при държавните дружества, това да бъде използвано за такива компенсаторни механизми там, където се откриват дефицити и загуби“, посочи той.

Ганев е на мнение, че е лош сигнал за старта на новото правителство да тръгва по линията на някакво ограничаване и влияние на цените, което според него е стъпка към ляв популизъм в икономическата политика.

„Широката коалиция предполага такива послания, заяви Петър Ганев, но очаква да се намерят технически верни решения. – Ясно е кой е на власт, ясно е кои са министрите и търсенето на срещи за цената на тока е ясна практика. Търсенето на Консултативния съвет за национална сигурност е политически ход и излизането от ситуацията на високите цени на тока трябва да бъде намерено на експертно и професионално ниво.“

Икономистът подчерта, че налагането на мораториум на цените на тока е най-лесният път и допълни, че това избива винаги в някакви дефицити, но „въпросът е, че някъде някой губи“.

„Нека го отдадем на хаос, липса на време, опит за бърза реакция", каза Ганев по повод наложения от правителството мораториум на цените на тока.

Според него не изглежда логично големи индустриални играчи да са изцяло на пазар ден напред.

Георги Ангелов допълни, че ако правителството дава компенсации, бизнесът няма причина да продължава да вдига цените.

Георги Ангелов съветва, че по механизма, по който се правят компенсации, бизнесът, който вече е вдигнал цените и си е компенсирал скъпия ток не трябва да получава толкова големи компенсации, колкото друг бизнес, който не е вдигнал цените.

„България печели толкова много от износа на ток и продажбите на квоти, че може да компенсира поне за домакинствата и топлофикациите цената на газа, така че да не се стига до поскъпване за домакинствата на отоплението“, категоричен е икономистът по повод искането на енергийния регулатор за повишаване на цената на природния газ.

Доходите

Ганев очаква темата за пенсиите да бъдат основна и през следващата година.

„Трябва да бъде намерено решение за пенсиите, изключвайки добавките, които съществуват. Навлизаме в етап, в който ще имаме по-висока инфлация“, прогнозира той и очаква, че освен за цената на тока, трябва да се мисли и за доходите. – Въпросът е как ще работят мерките за компенсация, за да се избегнат по-високите цени на тока и растежът на инфлацията. Правителството има пълният инструментариум и парите, като може да предотврати инфлацията да стане 10-15%. Ако не се въведат мерки, то може да стигнем пик на инфлацията през следващата година, като след това постепенно да спада.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ами по твоята логика - ти не си Херо Мустафа. Тоест си от страната на вувузелите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Правителството прави това, което му каже Херо-инята Мустафова. Другото са кавали, дудуци и вувузели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Ами да вдигнат МРЗ-то на 2000 лв. и да видим кво ще стане.What can gone wrong. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още