IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономистите на БАН прогнозират забавяне на икономическия растеж

Износът изчерпва своя потенциал за растеж, кредитирането се свива, но страната е далеч от дългова спирала, смятат експертите

13:32 | 30.05.16 г. 5
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Забавяне на икономическия растеж до 2% през 2016 година прогнозират от икономическия институт на Българската академия на науките (БАН) в своя анализ за развитието на икономиката на страната през следващите три години.

Прогнозата на БАН е по-консервативна от тази на други международни институции - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) например очаква ръст от 2,5% през тази и следващата година, а от Международния валутен фонд (МВФ) - от 2,3 на сто. 

Причините за забавянето на ръста са комплексни, но основно влияние ще имат външните фактори.

През 2015 година износът отново е бил двигател на икономически растеж и обемите се възстановяват след спада през 2014 година, посочи един от авторите на доклада - доц. Виктор Йоцов.

Данните сочат, че през миналата година сме изнесли стоки и услуги за рекордните 29 млрд. евро, което е с 1 млрд. евро повече спрямо 2014 година, допълни неговият колега ас. Недялко Несторов. Обемите също се увеличават – със 7,6 на сто, допълни той.

Причината за това увеличение е ниската цена на петрола и известното оживление в еврозоната. На трети пазари обаче ръстът на износа е с едва 0,5%, като за някои държави като Турция и Сингапур, например, има значително намаление на износа.

Йоцов посочи още, че през 2016 година се очаква известно забавяне на износа, но вътрешното потребление ще гарантира положителното развитие на българската икономика.

Експертите от БАН бяха категорични още, че 2015 година е била „особена“ - приключваха се проекти от миналия програмен период, което е довело до изкуствено повишаване на икономическия растеж. През тази година обаче европейските програми тепърва стартират, а и износът се свива.

Като цяло глобалната икономика се забавя – основно заради ограничаването на растежа в Китай, Индия и Бразилия, и това не може да не окаже въздействие и върху българската икономика, която е отворена, посочи още Йоцов. Свиването на развиващите се икономики оказва въздействие върху цените на суровини и метали, които съставляват голяма част от износа на България.

Недялко Несторов припомни, че над 90% от износа на България са стоки с ниска добавена стойност.

Влияние върху външните фактори за икономиката на България ще окаже и политиката на централните банки. Има сериозен натиск към Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвата, но това би имало „пагубно“ влияние върху южните членове на валутния съюз, които имат проблеми с дълговете си.

Затова и външният сектор не е фактор за растеж в краткосрочен и средносрочен план, е мнението на икономистите от БАН. Нещо повече – възможностите за растеж от външния сектор вече са изчерпани, смята Виктор Йоцов. За него в момента България има осигурени пазари, благодарение на членството си в ЕС, но пък експортният ни потенциал е силно нарушен – нямаме какво толкова да изнасяме.

Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Да де, но кое му е фалшивото на примерно семейството, и морала в него, образованието и морала в него , НЯМА КАК ОТ НЕКАДЪРНИЦИ И РАБОТНИЦИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В СЛОЙ ОТ ОБЩЕСТВОТО И ТО СРЕДЕН!!! НЯМА КАК СЛЕД КАТО ОТ НИЩО НЕЩО ПРАВИТЕ В ПОЧТИ ВСИЧКО, ТРЯБВАШЕ ДА НЕ ДОПУСКАТЕ ТОДОР ЖИВКОВ, ЧОВЕКА СРИЧАШЕ ДОКАТО ЧЕТЕ.. ПЪЛНИ ТЪПАНИ, СЕГА ОБАЧЕ ЦЕННОСТИТЕ МУ КРИВИ, АМИ ЦЕННОСТИТЕ СИ ГИ ИМА И ХОРАТА ГИ ИМАТ И СА БЛАГОСЛОВЕНИ ЗА ТОВА.. А ВИЕ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ!!! ДО КОГА ЩЕ ВИ ТЪРПИМ, ГЛУПОСТИТЕ !!! АМА ТО КАКВО СТЕ ВИНОВНИ И ВИЕ!??? КАТО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ЦЪРКВА, МОРАЛ, СЕМЕЙСТВО .. И ПРОЧИЕ ВСЕ ЦЕННОСТИ, ДЕТО ТАКА ВИ ЛИПСВАХА 45 ГОДИНИ .. УЖАС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
''Проблем в следващите години може да се окаже и фактът, че ръстът на работната заплата изпреварва увеличението на производителността на труда, посочи още Димитров'' - заради това изречение трябва да му се скъса дипломата по икономика защото бълг. работници нямат вина за енерг.неефктивност - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/в коментар 3 съм дал графика за БВП на един работещ у нас и Германия Проф.Иван Ангелов го казва хубаво - Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция5000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Ако сега при еврофондовете не може да има растеж какво остава когато ги спрат 2020г. Иначе мога да направя растеж 5-6% у нас и съм писал отворено писмо на всички държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528Много ми паднаха в очите с изречението ,че че ръстът на работната заплата изпреварва увеличението на производителността на трудаБВП на един работещ у нас е 2,2 по-малка от Германия - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false а разликата в мин.заплата е 8 пъти ЗА КАКВА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ГОВОРИМ ??? Магазинерка в немски магазин и нас взима 5-6 пъти по-малко от немска магазинерка в същата верига от магазини - да не би да работи 5 пъти повече?СЛЕПИ ЛИ СА?! или неуки,страхливи да кажат истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
На изчезваща България още съвсем малко и остава до окончателното прекратяване на съществуванието си. Едва ли е случайно , че напоследък американският президент като правило забравя да спомене името България когато изброява държавите от Централна и Източна Европа???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Веск
преди 7 години
Най ми допада това - НЯМАМЕ КАКВО ТОЛКОВА ДА ИЗНАСЯМЕ. Истината боли. След като изнесохме половината работна ръка и цвета на младите набори то беше крайно време някой да обяви - ДЕМОКРАЦИЯТА НИ Е КУХА, ЦАРЯТ-ПРЕМИЕР Е ГОЛ. Фалшиви евроценности и натовски мераци няма как да изнасяме за съжаление. Друго наистина няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още