IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИКТ Клъстер: Акредитацията на клъстерите се отлага от 2013 г. досега

Основната причина за това е политическата турбулентност в България, твърди Петър Статев

14:26 | 12.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИКТ Клъстер: Акредитацията на клъстерите се отлага от 2013 г. досега

Предложението на ИКТ Клъстер за въвеждане на система за акредитация на клъстерите в България, отправено към Министерството на икономиката и енергетиката през 2013 г., все още не е разгледано, а това до голяма степен се дължи на политическата турбулентност в страната през последните години. Това заяви по време на среща с медиите Петър Статев, председател на Управителния съвет на ИКТ Клъстер. Фондация ИКТ Клъстер е инициатива, подкрепяща и насърчаваща създаването и развитието на клъстери в областта на информационните и комуникационните технологии в България.

Идеята на ИКТ Клъстер е въвеждането системата за акредитация да се случи скоро, за да може да се прави сертификация, показваща етапа на развитие на клъстера. Причината за това искане е фактът, че има едва 4-5 български клъстера, които са приети на глобалните пазари. 

От 2003 г. ИКТ Клъстер има за цел да създава партньорства между бизнеса на Балканите и Черноморската зона. Преди три години представителите на клъстерите от тези региони са провели своето първо събрание в София.

„Знаем, че без турския пазар, всички останали са твърди малки, затова е важно да работим заедно“, коментира Статев. По думите му сътрудничеството е факт и така се ражда Балканската и Черноморската мрежа на ИКТ Клъстерите. В нея членуват общо 19 организации от 9 региона. Тъй като пазарите в региона са малки и това налага известни ограничения, организациите са обединили усилията си в създаването на бизнес възможности за подпомагане на традиционните индустрии и насочване към глобалните пазари.

Пример за това е проектът DANUBE ICT, който е ръководен от Фондация ИКТ Клъстер, по програма СТАРТ на Дунавската стратегия. Предвижда се изготвянето на план за развитие на междуклъстерното сътрудничество с цел повишаване конкурентоспособността на важни индустрии в региона, в това число земеделие, машиностроене, автомобилна индустрия и други.

ИКТ Клъстер е и единственият български обшо 29-те европейски, който е разпознат от Европейската комисия (ЕК) като създал ESCP4i (European Strategic Cluster Partnership) – европейско стратегическо клъстерно партньорство.

Признанието е направено заради създаването на консорциум за развитието на сътрудничеството и излизането на трети пазари между клъстери от ключови индустрии – ИКТ, автомобилна и зелени технологии. Благодарение на това фирмите в клъстерите имат правото да участват в събития на ЕК и да представят позиции по клъстерни въпроси и да получат достъп до информация, която комисията и най-напредналите клъстери в Европа споделят само помежду си. Едно от най-важните предимства е, че членовете на консорциума могат да участват в специализирани търговски мисии, организирани и финансирани от ЕК в Африка, Азия и Латинска Америка.

Европейската комисия съзнава, че европейският пазар не е достатъчен за осигуряване на бързото развитие на иновативни компании. Над 90% от фирмите на континента са малки или средни по-размер, но носят по-малко от 50% от БВП. Същевременно именно в тях възникват иновациите, така че са им нужни по-големи пазари, на които да излязат, за да могат да разгърнат този потенциал. За целта вече са създадени програми като на ELAN, които имат за цел да насърчат всичко това. Идеята на ЕК е чрез необходимото финансиране и политики да създаде подходяща среда за развитие на малките и средни предприятия. Така ELAN се явява врата към нови пазари. Вече тече търговска мисия в Азия, като се подготвя програма и за Африка, уточни Статев.

Той е категоричен, че Европейската комисия допуска единствено предварително одобрени (сертифицирани) компании, обединени в клъстери. Ето защо и в България е необходима програма за подобна акредитация на фирмите.

„Има смисъл на тези пазари да излязат компании, които знаят какво правят“, категоричен е Статев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още