IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиан Тодоров предложи за републиканските пътища да отговарят областните управители

Тези промени трябва да се направят след обсъждане в управляващата коалиция

10:33 | 28.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Областният управител на София област Илиан Тодоров предлага за пътищата от републиканската пътна мрежа да отговарят областните управители.

След тежката катастрофа край Своге, която взе 17 жертви, Тодоров каза на пресконференция днес, че е разговарял с лидера на "Атака" и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров да направят промени в Закона за пътищата. Целта е областните управители да отговарят изцяло за републиканските пътища, които са всъщност държавна собственост, предаде БТА.

По думите му тези промени трябва да се направят след обсъждане в управляващата коалиция. Според Тодоров така областните управители ще правят ремонтите и всичко останало и те ще носят пряката отговорност, ако нещо се случи.

По думите му в момента отговорността е размита. В отговор на репортерски въпрос той посочи, че не е разговарял досега с другите областни управители и не знае тяхното мнение за една подобна промяна. 

Той смята, че и сега от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) трябва да предоставят на областните управители договорите, които подписват за ремонт на републиканската пътна мрежа, защото в момента тези документи били тайна. По думите му "в АПИ са се самозабравили и нещата трябва да се поемат от областните управители".

Според Закона за пътищата в момента републиканската пътна мрежа се управлява от АПИ, а общинските пътища от общините. Областните управители, за съжаление, нямат никакви правомощия върху ремонта и поддръжката на пътищата, констатира той.

Областният управител каза, че губернаторите или областните управители в Хърватия, Чехия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и др. страни в Европейския съюз (ЕС) се занимават с ремонта и поддръжката на пътищата. Това вече се прави в ЕС, защо да не се направи и у нас, попита Илиан Тодоров.

Той допълни, че ще направят от администрацията на София област предложение до министър-председателя да се вменят правомощия на областните управители, защото в момента те нямат почти никакви.

Още от брифинга вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
dragos
преди 5 години
едно е да си разтягаш локуми по митинги, друго е да администрираш и отговаряш за нещо;. иска достъп до разпределяне и усвояване на кинтите;тотална липса на разбиране за държавност; но народът е казал "господ на бодлива крава рога не дава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
ert
преди 5 години
Тази калинка сериозно ли?Значи областните, които оправят областите както им се каже, ще започнат да оправят и пътищата? Е защо имаме АПИ? И кой ще съгласува планирането на ремонтите? И какво реално ще оправят по пътищата обласните? Или по-скоро ще са само още едни началници?Като иска госинът да оправя и пътищата, ами да вземе да продава и винетки, че да събира пари за ремонтите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още