IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Съдът ще има последната дума дали у нас има картел за горивата

Тази схема не може да съществува без подкрепа на политическо и държавно ниво, заяви бившият посланик

11:14 | 14.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съдът ще има последната дума по въпроса дали в България има картел за горивата, заяви пред Нова телевизия експертът и бивш посланик в Москва Илиян Василев, след като КЗК обвини шест компании в картел.

След като няколко компании отсъстват от списъка с обвинени, вероятно някои дружества са предоставили информация на Комисията, смята експертът.

Нашата КЗК няма правомощията на антитръстовите органи на други държави – да влизат и да изземват документация. При нас трябва да се получи разрешение от съда, което дава възможност на компаниите да се подготвят и това е малко по-сложна процедура, разясни той. 

На въпрос въз основа на какво Комисията би могла да направи заключението за ежедневно договаряне на цени, Илиян Василев каза, че няма как да очакваме да намерим подписан документ от шестте обвинени компании.

Според него същинският проблем не е само в търсенето на картел, а в разкриването на доминантното положение и аргументите за това. Можем да говорим за ценови паралелизъм – компаниите имат изгода или мотивация да следват цените на конкурентите си, без да се налага да подписват споразумение. Причината може да е системата, в която оперират.

„Ако тръгнеш да се конкурираш, трябва да имаш аргументи за това – ако ползваш горивата на Нефтохим, вече си в тази верига. Опцията за внос на горива е затворена през акцизните складове“, каза той.

„Цялата тази схема не може да продължава толкова много години без подкрепата на най-високо политическо и държавно ниво“, заяви Василев.

И препоръча данъчните да видят на каква цена се заприходява суровият петрол, което се отразява на финансовия резултат.

650 – 700 млн. лв. годишно е разликата в цената, която плащаме, и тази, която би трябвало да плащаме. Пазарът е 6 млрд. лв., изчисли експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още