Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Илияна Йотова: Генерал Мутафчийски беше скрит, трябва да видим защо

Мярката 60/40 не е достатъчно ефективна срещу растящата безработица, смята вицепрезидентът

Илияна Йотова: Генерал Мутафчийски беше скрит, трябва да видим защо

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи аргументите за отмяна на брифингите на Националния оперативен щаб като "нескопосан пиар", тъй като българите имат нужда от отговори какво се случва.

Тя е категорична, че е било достойно да се даде последна дума на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който е председател на щаба. „Все пак всички живяхме с него месец и половина, всеки ден той беше в нашия дом по един или друг начин. Очевидно беше скрит. Трябва да видим защо. Дали наистина напрежението, което се чувстваше между щаба и изпълнителната власт през последните дни действително е стигнало някаква точка на кипене или съображенията са други. А що се отнася до по-важния въпрос за строгостта на мерките, ние продължаваме да не знаем като общество какво ни чака“, каза Йотова пред БНТ.

По-рано днес по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса стана ясно, че с решение на премиера Бойко Борисов той няма да продължи в настоящия си формат, а данните за разпространението на заболяването у нас ще бъдат съобщавани от секретаря на щаба доц. Димо Димов.

Причината са критики, че брифингите нанасят повече вреда, отколкото да носят полза и убеждението, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености относно коронавируса.

Информацията беше съобщена в отсъствието на ген. Мутафчийски. 

Йотова изтъкна още нуждата от създаването на щаб, който да се занимава с тежките икономически последици от коронавируса, тъй като според нея мярката 60/40 не е достатъчно ефективна срещу растящата безработица.
"Продължаваме да нямаме нито стратегия, нито тактика за мерките", каза още Йотова.

Още по темата
Така вицепрезидентът влезе в словесен конфликт с министъра на труда и социалната политика, която също пред БНТ определи мярката 60/40 като работеща и допълни, че по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места.

Илияна Йотова подчерта, че изпълнителната власт върви по пътя, начертан от президента Румен Радев, и следва неговите предложения.
 
„Президентът пита това, което вълнува всеки български гражданин. Той призовава за отчетност и прозрачност на разходите за справяне с кризата. Призовава да няма кражби по време на чума“, отбеляза вицепрезидентът на въпрос за „престрелките между институциите“.

„Дебат за начина, по който да излезем от кризата, липсва не само между институциите, липсва в цялото общество. Отнети бяха правомощията на парламента, след като той гласува Закона за извънредното положение“, посочи Йотова, цитирана от пресцентъра на Президентството.

„Ако изпълнителната власт не работи с нас, защо не работи с кметовете? Местната власт, на която уж толкова много държим, е изключена от целия процес. Никой не я пита, само й нарежда. Когато няма диалог, се случват повече грешки“, заяви вицепрезидентът.

Тя допълни, че на европейско ниво се води спор, в който отново не се знае каква е позицията на България. „Европа се раздели на две. Едните са привърженици на идеята за справяне с кризата да се използват средства от многогодишния бюджет, но това означава да се увеличат вноските на страните членки. Другите като френския президент Макрон и италианския премиер Конте настояват за солидарен фонд. Защо чакаме непрекъснато някой друг да решава вместо нас“, запита вицепрезидентът.
 
Според Йотова един от основните изводи от кризата е необходимостта от връщане на силната роля на държавата. „Държавата трябва да се върне на мястото си. Дайте пазара на всичко – тази идеология вече не издържа“, каза вицепрезидентът.
 
„Аплодисментите днес са за медиците, но в никакъв случай не са за здравната ни система и за здравния ни министър, чиито заповеди са с давност три часа“, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни неотдавнашните намерения за закриване на легла в общинските болници или на цели лечебни заведения и заяви, че сметките на лекарите и пациентите са над счетоводните сметки.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хора, не се обиждайте. Няма смисъл. Вярно че кризата ускори края на политиката тип "Дърта свекърва", но все пак той така или щеше да дойде. Ситуацията е нова и със стари "тапети" няма да мине
2
 
4
 
10
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като няма политики, няма да пишеш нищо бе, поми яр нещастен. Няма само про стотиите ти да чета без да е по темата и без да има конкретика. Ватенка мири злива.
3
 
2
 
9
Dr. Vatnikov до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Пудел, тук политика няма, заниманието на тая и на Руменчо зеления чорап се изчерпва с плювни, демагофия и създаване на конфликти при населението.Общи приказки си дрънкай другаде, пудел.
2
 
4
 
8
dikens15 до: Dr. Vatnikov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Коментирай политики тъ пако, не външен вид, това не е От игла до конец!!!
2
 
4
 
7
Dr. Vatnikov до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не ме заговаряй, пудел.Гледай си спама.

Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.