Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Има ли България индустриална база за модернизацията на пехотата?

В България никога не е имало конструкторско бюро, което да създава машини от нулата, каза Калин Димитров, оръжеен експерт

гледано: 1508   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България няма индустриална база за модернизацията на пехотата. Това каза Калин Димитров, оръжеен експерт в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът посочи, че Министерството на отбраната е възприело такава практика, че когато се прави техническа спецификация, тя да е максимално всеобхватна и в комплектацията на машината да е включено всичко, така че „войникът да може направо да влезе в нея и тя да тръгне“.

„Този подход изисква от всеки един от участниците в търга за модернизация на Сухопътните войски да представи крайно решение и това накара до голяма степен двама от кандидатите да не участват в търговете с оглед на предвидените средства“, каза гостът.

„Списъкът е много дълъг и се оказва, че не искаме един тип базови машини, а едно семейство машини“, каза Димитров относно последния проведен търг за модернизация на Сухопътните войски.

„Терем холдинг“ ЕАД не произвежда такива машини и никога не го е правил. В България е имала само едно производство на лека бронирана техника и то по лиценз на Русия...Опит за модернизация на съществуващите БТР 60 е правен, така че да бъде продължен максималния им живот, но няма модернизационен потенциал“, каза гостът.

„За да се произведе една машина от нулата първо трябва да има инженери. В България никога не е имало конструкторско бюро, което да създава машини от нулата... Какви технологии притежава Терем и какви технологии трябва да придобие, за да премине от ремонт към производство? Трансмисията например няма как да бъде произведена в България – няма от кого“, посочи Димитров.

Още от разговора може да видите във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ето модела на бумеранг с метало-керамична броня ,
Пасивна и активна защита, 360 поглед от командира
Въжможност да се води бой дистанционно. Приятно гледане.
https://youtu.be/Aww07NANYCc
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Терем има въжможности да се кооперира с Руски и шведските заводи на SAAB. За производство на машини за пехотата. Идеята за се сглобяват руски Бумеранг в Терем. Защо руските ??? За цената основата-самоходно оборудвано Шаси с метало-керамична броня почти няма да намерите равни. Като и въоръжението. Като се сглобени в България те се заобиколени закони за внос от Русия и продажби към страни на НАТО. Има неща който са подобре дабъдат кооперирани със САЩ. Това е котките безспорен хит.
Има аналози много производители.

Още от Икономика и политика
Програма преквалифицира хора за ИТ сектора