IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли достатъчно вода в България?

Ресурсите са налични, но е важно как ги използваме, твърди проф. Емил Бурназки от БАН

11:23 | 06.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наличните водни ресурси в страната са достатъчни за населението и индустрията. Не е проблемът в ресурса, а как го ползваме, как го възстановяваме. Това коментира в ефира на БНР проф. Емил Бурназки от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН.

Той уточни, че осигуряването на вода е многостранна задача – хидроложки данни, инфраструктура, ограничаване на загубите на вода, управлението на водните ресурси, а често интересите са противоречиви“. 

Той припомни, че съоръженията се изграждат така, че да задържат вода и да се ползват и при сухи периоди, но въпросът е как се поддържат.

„Трябва да има достатъчно водомерни съоръжения, да има достъпност до хидрометеорологичните данни за по-общо ползване“, подчерта експертът.

По думите му БАН вече има предложение за опазване на качеството на питейната вода от пречиствателната станция на язовир "Студена", препоръките ще помогнат за пестенето на водата, за опазването на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още