IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли почва леката авиация у нас?

Български производители на леки и свръхлеки летателни апарати разчитат основно на интерес от чужбина

13:18 | 22.04.14 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ники Ротор Авиейшън</em></p>

Снимка: Ники Ротор Авиейшън

Български производители на леки и свръхлеки летателни апарати разчитат основно на купувачи от чужбина за реализацията на своите продукти. Това заявиха представители на фирми от сектора пред Investor.bg.

Леките самолети, които произвежда софийското дружество „Аероплани Дар“  ЕООД, са предимно за развлечение, спорт, за лична употреба, каза управителят на фирмата инж. Тони Илиев.

Той е категоричен, че в България не може да се говори за продажба на такива апарати. Това е така, защото манталитетът на българина е друг и той предпочита да си купи дори леки коли втора употреба, обясни Илиев. Компанията изнася продуктите си в Европа и света. Един от водещите малки самолети, който те проектират, е с германски сертификат и поради това се възприема като германска продукция. Това, от своя страна, осигурява добър пазар на иновативните машини. 

Илиев сподели още, че в момента компанията е започнала производството на над 50 такива самолета, като надеждите са в бъдеще купувачите да се увеличат.

Друга компания в сектора на леката авиация у нас – базираната в Правец „Ники Ротор Авиейшън“ изработва автожири, които са непознати за българската общественост. 

Автожирът е хибрид между самолет и хеликоптер, който всъщност изобщо не е нов продукт, тъй като дори е предшественик на хеликоптера, поясниха от фирмата. Испански проект за автожир е имало още през 1930 г.

След дълъг процес на проучване автожирът вече навлиза и в България. Надеждите на фирмата са досегашната дейност, която е била по-скоро хоби, да се превърне в близко бъдеще в успешен бизнес. Засега няма продажби на новите машини, но пък има запитвания от цял свят.

Продуктите на компаниите бяха представени на Международната специализирана изложба за лека авиация AERO 2014 в немския град Фридрихсхафен в началото на месеца. В изложбата взеха участие общо 5 български компании от тази сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Те това е въпросният автожир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Ето такива бизнеси трябва да подкрепя и улеснява държавата! Такива производства биха ни осигурели добро бъдеще. Нека други народи се грижат за почивката ни а не ние на тях да слугуваме. А ако все пак харесват туризма ни да плащат както биха платили в Италия Франция или Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Правилата за полети на леката авиация в бг е като за тежката! :)За това по-добре да си купя кола отколкото самолет! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Бих пофъркал с едно такова на снимката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още