IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли пречки пред съставянето на стабилно правителство?

Редовният кабинет може да управлява четири години, твърди политолог

10:59 | 11.04.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Днес се очаква да има среща между ГЕРБ и БСП. Лидерът на победилата на изборите партия Бойко Борисов покани Корнелия Нинова на среща за уточняване на приоритетите на българското председателство на Европейския съюз и други важни въпроси, изискващи единна позиция.

Договарянето между ГЕРБ и Обединените патриоти поне на този етап означава какво ще се случва в определени сектори, а не кой ще поеме ресора. Това каза пред БНР политологът Стойчо Стойчев. Той определи договорените вече сектори като безпроблемни, защото патриотите не се ангажират с политики в тази област. Стойчев прогнозира, че вероятно социалната сфера ще бъде най-трудна за договаряне.

„Красимир Каракачанов така или иначе ще получи министерски пост в министерството на отбраната и това няма да бъде "изтъргувано" за пенсиите. По-скоро си мисля, че патриотите ще разберат неизпълнимостта към този момент на предизборния ангажимент за пенсиите, и това, за което най-вероятно ще се споразумеят двете партии, е да поемат ангажимент за постепенно увеличаване на пенсията и достигане на подобен минимум (300 лева – бел.ред.) към края на управлението“, каза той. 

Стойчев изрази убеденост, че редовният кабинет може да управлява четири години. 

"В предишния парламент Патриотите бяха доста предсказуем коалиционен партньор, който не генерира проблеми за коалицията. Проблемите идваха от АБВ и Реформаторския блок. Това дава известни гаранции от коалиционна гледна точка за изкарване на четиригодишния мандат", каза политологът.

Според него ако ще се договаря някаква подкрепа от ДПС, то това надали ще се случи публично. С БСП очевидно няма как да се постигне споразумение за подобна подкрепа, отбеляза Стойчев.

Оттук нататък линията на БСП е да бъде тотална опозиция на ГЕРБ като вид алтернатива за следващото управление. Подкрепа в евентуални бъдещи кризисни ситуации би дошла от "Воля" - Марешки като политическо поведение е близо до тази коалиция. Независимо, че няма да бъде поканен формално да участва в нея, за него е най-добре да подкрепя правителството в определени моменти, смята политологът.

Според социолога Андрей Райчев служебното правителство е допринесло един евентуален мандат на новото редовно правителство да не започне с най-добрата си комуникация между бъдещия премиер и настоящия президент.

Пред Bulgaria ON AIR Райчев и Георги Харизанов от Института за дясна политика коментираха работата на президента и какво ще каже той в изявлението, което ще направи днес следобед за промените, свързани с избирателните права. 

Запитан дали Бойко Борисов ще успее да създаде стабилен кабинет, Харизанов отговори: "Няма някакви пречки пред съставянето на стабилно управление. Факт е, че има спорове около финансовата рамка на бюджета. И казусът не е в липсващите средства за това пенсията да бъде увеличена на 300 лв., а в това, че чисто пропорционалното наливане на пари в социалната система само ще лиши ГЕРБ от възможността да провежда останалите политики, заради които е избрана като първа сила."

Относно изявлението, което ще направи днес президентът Румен Радев, в което се очаква да даде подробности за идеята си за въвеждане на т.нар. "уседналост" Райчев каза: "Радев вече предприема нещо, което е малко в повече на неговите правомощия. Той няма право на законодателна инициатива. Президентът направи маневра, която струва главата на чиновник. Или Бойко Борисов, или Румен Радев трябва да поставят въпроса за гласуването на българите в чужбина, но по-добре да го направи Радев", каза още Андрей Райчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Да бяхте попитали и народа. На тия цоциолози им знам мнението и то със сигурност не ме интересува. Те са калъп за празни приказки, махленски клюки и сплетни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още