IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск от застрояване в парк Пирин?*

Природозащитници и МОСВ спорят необходима ли е екооценка за плана за управление на парка

10:30 | 06.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вместо да се занимава с предстоящите избори, служебното правителство отваря вратите за незаконни строителства в Национален парк Пирин. Това заяви пред Нова телевизия Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Преди дни природозащитници заявиха, че на 1 март служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е разпоредила, че няма нужда от екологична оценка за новия план за управление на парка. Според коалицията "За да остане природа в България" проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка.

„Мотивацията е КОЙ. На 3800 ха се отваря възможност за строителство“, заяви Петко Ковачев. Той каза още, че на 2 март министърът е разрешила предварително изпълнение на плана, което означава, че независимо от очакваните обжалвания, неговото действие започва веднага от приемането му.

Тези тези не са верни, отговори Мирослав Калугеров, директор "Национална служба за защита на природата" към екоминистерството. Той заяви, че по закон производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът като производствена дейност.

Петко Ковачев обаче изтъкна, че според проекта в територията за строителство ще се изграждат съоръжения и сгради за туристите. Проблемът според него е, че няма определение за какво става дума. „Утре може да издигнат там Айфелова кула“, каза той.

Строителството в парковете е забранено, освен за хижи, заслони, водовземания за питейни нужди, сгради за обслужване на посетителите на парка, отговори му Мирослав Калугеров.

Планът не включва инвестиционни предложения, затова не се изисква екологична оценка, обясни той.

„Нямаме никаква конкретика за това какви инвестиционни намерения би могло да има, с тяхната характеристика, мащабност и експлоатационни условия. Няма какво да бъде оценявано в този план, затова министърът е преценила, че не е необходима екологична оценка. В зоната за туризъм не могат да бъдат строени съоръжения за ски спорт, освен буферните зони“, заяви експертът от МОСВ.

Той изтъкна, че досега на нито един план за управление на защитени територии не е правена екологична оценка. Според него единствената цел на природозащитниците е плановете за Пирин, Рила и Витоша да не бъдат приети.

*Новината е допълнена в 11.26 ч.

Днес природозащитни организации организират от 18 ч. протест пред екоминистерството. Те съобщиха, че решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6 март 2017 г.

Междувременно президентът Румен Радев също коментира темата. „Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023 е прибързано. Това е обществено значим въпрос“, написа държавният глава в страницата си във Facebook.

„В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес“, казва президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Какво значи "до сега не е правена екологична оценка"??? Ами просто до сега явно са правени меко казано сериозни пропуски. Това причина ли е да продължаваме да ги правим? Служебното правителство играе ролята на бушон / маша с която да си измият ръцете следващите "Еми те имат право по закон".... Еми те може и война да имат право да обявят, но това ли искаме?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още