Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Има ли варианти как да гласуват хората под карантина?

Машинният вот ще донесе позитивна промяна при използване на целия му капацитет, посочи Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК

Има ли варианти как да гласуват хората под карантина?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Към момента не съществува организация на изборния процес за гласоподаватели, които са болни от Covid-19 или контактни с позитивни лица. Преди няколко седмици председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев поясни, че при сегашните закони и разпоредби тази част от българския електорат не би могла да упражни правото си на глас, след което се активизираха властимащите с консултации по този въпрос. Това коментира Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, председател на Европейската асоциация за защита на човешките права - България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Съгласно Конституцията всеки български гражданин има правото да гласува и не би трябвало да бъде изключван нито един гласоподавател от това му право", категоричен е той.

Стоил Цицелков поясни, че в момента се разглеждат различни варианти, за да се адресира този въпрос като изграждане на специални изнесени помещения на открито или училищни физкултурни салони.

"Тези предложения в момента се обсъждат, но е необходима воля на управляващите", поясни още заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Сред другите добри практики, които са в процес на обсъждане и заимствани от други страни, Цицелков посочи гласуване по пощата за българските граждани в чужбина, където този начин за гласоподаване е приета практика, като предварителен вот седмица преди действителния.

"Напълно вероятно е в хода на пандемията някои страни да забранят големи събирания в консулства и посолства, като по този начин да бъде отнето конституционното право на българските граждани в чужбина", коментира Стоил Цицелков.

Той смята, че макар да изглежда парадоксално българите в чужбина да могат да гласуват по пощата, а в самата страна да не сме способни да упражним правото си на глас по този начин, това не е толкова странно, като се има предвид липсата на доверие в „Български пощи“.

По отношение на машинния вот Цицелков изказа тезата, че подобна иновация би донесла една много позитивна промяна, но е нужно да бъде използван целият капацитет на тези машини, вместо "да се броят хартиените разписки, тъй като се губи смисълът".

Какви предложения направи Общественият съвет на ЦИК към президента? Ще бъдат ли лишени от конституционното си право на изборен вот българските граждани в чужбина?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Здравната ни система е подготвена за плавното покачване на случаите