IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има проблем с регламенти относно прием в болница, призна здравният министър

Предстои ревизия за нивата на квалификация на болниците

11:18 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има проблем с някои регламенти относно прием на пациенти в болница и оказване на първа помощ. Това призна здравният министър проф. Николай Петров пред Нова телевизия, коментирайки темата дали в България спешните пациенти са нежелани от клиниките, защото няма печалба за тях от клинични пътеки.

Здравният министър посочи, че няма ясно разписан регламент, ако пациент се кара от спешна помощ в столицата или от едно в друго населено място къде да бъде закаран и кой е длъжен да се заеме с него. Преди години имало такива оформени пътеки на движение на пациента, но с годините регламентът изчезнал.

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде приет пациент в крайно тежко състояние, каза министърът. И допълни, че регламентът в момента не позволява на лекари в болница да отидат на близко разстояние да окажат помощ.

"Става въпрос за реанимация, за оказване на първа помощ, които са направени във връзка с бъдещи съдебни процеси", обясни министърът. Хората са доста притеснени и затова спазват регламентите, макар те да са неприятни в някои случаи, каза Петров.

Той даде пример – при пациент от Монтана в тежко състояние възникват няколко проблема. Първият – дали има легла в реанимация и дали има адекватно оборудване. Второ – да не се оставят лекарите от Монтана да молят по телефона да бъде приет от някого. Трето – какво струва като пари на приемащата болница такъв пациент.

В тази връзка е редно да има покритие от НЗОК, смята Николай Петров. 

Той постави и въпросът с квалификацията на различните болници – защо например от една болница с определена квалификация се препраща човек в друго лечебно заведение със същата квалификация? И защо от първата болница не могат да се справят, попита здравният министър. По думите му предстои и ревизия в нивата на квалификация на болниците.

Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до фалит, каза още дравният министър по повод проблемите в болниците във Враца и Ловеч. По думите му има застрашени болници, но се вземат мерки.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още