IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има вероятност да ни намалят наполовина евросредствата за транспорт

Може да се наложи да се откажем от важни инфраструктурни проекти, които бяха предвидени за следващия програмен период

15:25 | 18.10.12 г.
Има вероятност да ни намалят наполовина евросредствата за транспорт

България може да получи наполовина по-малко пари по оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период.

За това предупреди Георги Минчев, управител на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика и участник в работната група по подготовката за проектите след 2014 г., по време на дискусионния форум Railway Projects 2012 за последните инфраструктурни проекти у нас и в Европа.

"Учудвам се на управляващите, че се хвалят с успехите, а ситуацията е много тревожна. От Брюксел има сигнали, че можем да се надяване на под 2,5 млрд. евро след 2014 г. Нека припоним, че през настоящия програмен период страната ни получи 4 млрд. евро", коментира той.

По думите на Минчев може да се наложи страната ни да се откаже от някои ключови проекти, които бяха предвидени за периода 2014-2020 г., защото европейските средства няма да бъдат достатъчни з ареализацията им.

Според председателя на асоциацията има сигнали, че ще отпаднат два стратегически не само за България, но и за региона проекта – изграждането на железопътните линии Видин - София и Радомир - Гюешево. 

Минчев припомни, че до края на март работната група към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трябва да приключи с подготовката на списъка с проектите, които ще считат за приоритетни през следващия програмен период.

Този списък трябва да бъде одобрен и подписан от ресорния министър Ивайло Московски, а след като бъде разгледан от Министерския съвет ще бъде внесен и в Европейската комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още