IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имунизираните не трябва да са и богопомазани

Зад идеята за разграничаването между ваксинираните и неваксинираните хора стои непостижимата мечта за общество с нулев риск

17:22 | 29.12.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Началото на ваксинацията връща в общественото пространство един дебат, проведен в първите месеци на пандемията. По това време въпросът беше дали дадени хора, след като преживеят заразяване с коронавируса, трябва да получат имунитетна карта. Антителата като билет за нормалност – властите в редица държави изоставиха тази идея по основателни причини. И статутът на ваксиниран не трябва да води до това някои от гражданите да получават специални права.

Историкът Катрин Оливариус от Станфордския университет изследва епидемията от жълта треска в южната част на САЩ в средата на 19 век. Нейната работа показва докъде могат да доведат привилегиите с имунитета. По това време възстановяването от жълта треска е било предпоставка за намиране на работа в големи градове като Ню Орлиънс. Имунитетът се е превърнал дори в предпоставка за отпускането на банков заем.

Жълтата треска, чиято смъртност е била 50%, създава „епидемична йерархия“ сред онези, които са преболедували, припомня Оливариус, доцент по история, в свой коментар за New York Times. Това е създало „имунокапитал“, който с времето изостря социалното неравенство. Този „имунокапитал“ е влияел на възможността на идващите бели хора да получат работа, жилище и застраховки, което значи, че те не са имали друг избор, освен да се опитат да се заразят. Оливариус се опасява, че подобна ситуация може да възникне и днес, ако работодателите започнат да наемат само хора с антитела.  

Историческите сравнения си имат граници, дори в този случай. Но не е нужно много въображение, за да си представим последиците за икономическия и социален живот, ако ваксинацията и статутът на имунитет спрямо коронавируса станат решаващ критерий.

За определени области може би наистина си струва да се обмисли доказателството за имунитет. Например за достъп до старчески домове или медицински заведения, където има особено високи рискове. И сега например има подобно изискване за достъп до някои услуги - например само ваксинирани за някои болести деца да посещават обществени детски градини.

Пропорционалността обаче трябва да се запази. Сертификатът за ваксинация като вид общ коронавирусен паспорт, с който човек може да се движи по-свободно, би бил абсолютно непропорционален. 

Това трябва да се отнася както за публичните институции (ведомствата), но също така и за услугите, предоставяни от частни компании. Свободата на договаряне излиза извън своите граници, когато част от населението е изключена поради дадена характеристика – в случая - липсата на доказателство за имунитет.

Освен това възниква въпросът за GDPR - дали компаниите могат да изискват от клиентите да посочат своя ваксинационен статус.

Зад идеята за разграничаването между ваксинираните и неваксинираните хора стои непостижимата мечта за общество с нулев риск. Вероятно и коронавирусът също ще се превърне в познат риск, с който ще трябва да балансираме в ежедневието.

Това може да се случи още през пролетта, когато възрастните рискови групи вероятно вече ще са ваксинирани и сценарият на ужасите за една претоварена здравна система и стремително покачващ се брой на смъртните случаи ще изчезне. А всичко това би затруднило обяснението защо точно този здравен риск изисква специално доказателство. Един вид – имунокапитал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
аз вече го написах, ама баба ми е на 80г. нит чете "Конспирации" в Zerohedge, нито знае кой е Сорос или Бил Гейтс нит знае английски, не знае да борави с нета, бачкала е 40г. в завод който вече не съществува, гледа си само турските сериали по БТВто и тя ми каза, че ако искат да я ваксинират, за да пътува в чужбина няма да се ваксинира, защото може да и е за последно.... Това ми го казва баба ми, дет гледа БГ ТВ, говорим си за роднините и сметки туй онуй, нищо политическо за Тръмп и т.н. и е АНТИВАКСЪР .... :)) Възрастните които са видели и 2 и 200 не мисля че ше си сложат балтията доброволно, треа нещо да ги накарат насила че ше им спрат пенсиите иначе нема да се получи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 3 години
Ваксината никъде не се бие на деца под 16 години. Това е и препоръка на Пфайзър и Бионтех. Не е новина. Нито скандал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Днес уточниха от Германия, че в декларацията, която се подписва при ваксиниране срешу ковид има уточнение, че конкретната ваксина на P....r не се препоръчва за деца под 16 години защото няма достатъчно клинични проучвания за въздействието.Човека, който даде тази имформация е лекар и лично е получил въпросната декларация с упоменатата по-горе препоръка. Ще помоля да ми изпратят копие и ако някой иска да го види лично, ще съдействам. :)Поздрави на zelka007. :) Без лоши чувства моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
"общество с нулев риск" е същото както расово чисто общество .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Ще прочетем ли нещо за срива на XRP в последните 10-на дни след делото на SEC за продажба на нерегистрирани финансови инструменти? Не стига това, а явно XRP ще бъде делистнат от Coinbase...XRP беше 3-тана най-влиятелна криптовалута с пазарна капитализация от над 20 млрд. $ или поне така беше преди 2 седмици, а сега се е упътил към 0-ата... Дали това не е началото на края на криптовалутите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
в новия фашизъм , ролята на евреите се възлага на нежелаещите да се ваксинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още