IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ин витро процедурите ще се водят на отчет

Изпълнителна агенция по трансплантация ще предоставя публично информацията за дейността на лечебните заведения за извършените процедури

13:30 | 05.07.16 г.
Ин витро процедурите ще се водят на отчет

Изпълнителна агенция по трансплантация (ИАТ) ще води отчет за извършените от лечебните заведения дейности по асистирана репродукция за предходната година. Това се предлага с проект за промени в Наредба №28 за дейностите по асистирана репродукция, публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването.

Агенцията ще трябва да предоставя публично информацията за дейността на лечебните заведения за извършените процедури.

Целта е да се осигури по-изчерпателна и точна информация по отношение на броя живородени и доносени деца, която е необходима за оценка на резултатите и ефективността от прилагане на методите на асистирана репродукция, посочва се в мотивите на министерството.

Предлага се и оптимизиране на сроковете на валидност на резултатите от микробиологични изследвания и изследвания за трансмисивни инфекции, извършвани преди процедурата по партньорско даряване. Дарители на яйцеклетки вече могат да бъдат и хората на 35-годишна възраст, а не само тези до 34 години, както е сега. Промяната цели да увеличи броя на потенциалните желаещи да бъдат донори, без това да крие съществени рискове за донорите и за потомството. Прецизирани са условията при вземане на яйцеклетки от донор, съгласно които донорът може да дарява до шест пъти.

В резултат от приемането на въведените промени се очаква оптимизиране на дейностите, приложими в областта на асистирана репродукция и гарантиране на необходимото ниво на качество и безопасност на процедурите.

Броят на осъществените процедури, финансирани от Фонд "Асистирана репродукция" през 2015 г., е 3 232. Броят на стартираните процедури за първото тримесечие на тази година е 750. От началото на годината до края на март са изплатени 746 от тях за 2,6 милиона лева, като се очаква финансирането и на останалите четири.

През първото тримесечие на 2016 г. са приети 1 083 заявления за финансиране.

През тази година бюджетът на Фонд "Асистирана репродукция" е 14 млн. лева, което е с 2 млн. лв. повече от миналогодишния.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още