IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриални хлебопроизводители искат връзка с електронната система на данъчните

Хлябът ще поскъпне до 1,40 лв., твърдят представителите на сектора

13:11 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриални хлебопроизводители искат връзка с електронната система на данъчните

Фискалните апарати на всеки производител на хляб да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП) предложиха представители на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Браншът смята, че така ще бъдат предприети реални стъпки за справяне със сивия сектор.

Според тях, ако се създаде подобна връзка, както наскоро се случи със свързаните с НАП бензиностанции, данъчните ще могат да контролират колко хляба са произведени, дали количеството съответства на наличното в търговската мрежа и като резултат ще могат да затварят обектите на нарушителите.

Цената на хляба ще се вдигне до 1,40 лв. за килограм

Индустриалните хлебопроизводители предлагат още да се премине изцяло към банкови разплащания за брашното като основна суровина, диференцирана ставка ДДС за хляба от 10% и премахване на натуралната рента (купони за хляб вместо наем в кеш от ползвателите на земи). Организацията, чийто пазарен дял е около 80%, настоява още за задължителна регистрация по ДДС на всеки хлебопроизводител или сладкар, независимо от мащаба на неговото производство.

В България тазгодишната реколта беше добра – около 3,9 млн. т зърно, но цените се повишават заради тенденциите на международните пазари, заяви Митко Караджов, член на УС на камарата. В момента зърното се търгува за около 450 лв./тон, при 210 – 220 лв./тон през януари миналата година. Брашното тип 500 е струвало 37 ст./кг (без ДДС) през юни 2010 г., а сега цената му е 62 – 63 ст./кг., твърдят прозводителите. 

При 100% повишаване на цената на брашното цените на хляба не може да са като миналогодишните. От юни 2010 г. до днес производствената стойност на хляба се е вдигнала с 60%, заявиха от камарата.

Според председателя й Николай Тапаров в момента цената на хляба се е покачила средно до 1.10 лв. (на рафта в магазините). Той прогнозира, че тенденцията за поскъпване ще продължи, но килограм хляб ще струва най-много 1,20 – 1,40 лв.

Представителите на камарата заявиха, че използваната досега формула за изчисляване на цената на хляба 1:2:4 (съотношение между цената на зърното, брашното и хляба) не е точна. Според тази формула днес хлябът би трябвало да се продава за 1,48 – 1,50 лв., а това не се случва, аргументират се хлебопроизводителите и прогнозират, че до тези цифри няма да се стигне.

Според тях продаваният в България хляб е един от най-евтините в Европа с около 73% по-ниска цена спрямо средноеврпейската. За доказателство производителите показаха немски хляб от 400 грама на цена 2,79 лв. или около 7 лв. за килограм (с ДДС). Индустриалните хлебопроизводители отхвърлиха твърденията, че етикетите на диетичните хлябове заблуждават потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още