IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Industry Watch: Колебанията на валутните пазари не влияят върху кредитите у нас

Депозитите в чуждестранна валута, различна от евро, са едва 7,4% от спестяванията на българите към края на 2014 г.

15:48 | 05.02.15 г.
Industry Watch: Колебанията на валутните пазари не влияят върху кредитите у нас

Едва 0,8% от всички банкови заеми на физически лица в България са в чужди валути, като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паундове. В резултат на това резките колебания на валутните пазари, на които станахме свидетели напоследък, не оказват значимо влияние върху средностатистическия кредитополучател и системата като цяло.

Това посочва в анализ изследователската и консултантска компания Industry Watch, чиито анализи и мониторинг са насочени основно към макроикономическата динамика, политическия риск и бизнес средата в България.

Експертите изтъкват, че наблюдаваните през последните месеци промени в стойността на валутите не са прецедент, а често срещано явление и повечето благоразумни стопански играчи са подготвени за тях.

"От въвеждането на еврото досега е имало 14 различни тримесечия, в които курсът EUR/USD се е променял с 10 и повече процента. Разликата в курса за периода 1999-2014 г. между най-нисък и най-висок курс е 87%– с други думи, почти двойна. При курса EUR/CHF разликата е близо 70%", коментират икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още