IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията през юни се забави до 0,4% годишно

На месечна база обаче е отчетена дефлация от 0,9%, отчита НСИ

12:43 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията през юни се забави до 0,4% годишно

Потребителските цени в България отбелязаха ръст от 0,4% през юни спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данните на Националния статистически институт, публикувани днес. Резултат е по-нисък от отчетената инфлация от 0,9% годишно през май.

На месечна база потребителските цени намаляват, сочат още данните на националната статистика. През юни индикаторът е отчел дефлация от 0,9% спрямо предходния месец, докато данните за май показваха по-малка дефлация – от 0,2%.

Инфлацията от началото на годината е минус 0,2%, а средногодишната инфлация за периода юли 2014 - юни 2015 г. спрямо периода юли 2013 - юни 2014 г. е минус 0,3%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:

МФ прогнозира дефлация от 0,6% за цялата 2015 г. основно заради по-ниската цена на горивата. През 2016 г. индексът на потребителските цени ще се покачи с 1,8%, през 2017 г. – с 1,9 на сто, а в края на 2018 г. инфлацията ще бъде 2% при допускане за по-високи международни цени на петрола през следващите години и възстановяване на вътрешното търсене.

Най-много спрямо предходния месец са поевтинели хранителните продукти – с 2,3%, а най-голямо поскъпване има в цените в ресторантите и хотелите – с 0,4%.

През юни 2015 г. е регистрирано намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 1%. Цените на лекарските услуги са се увеличили с 0,4%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Горивата в страната са поскъпнали, като цената на бензин А95Н е с 0,4% по-висока от тази през миналия месец, а тази на бензин А98Н – с 0,5%.

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) инфлацията за юни е минус 0,6%.

Индексът за потребителските цени за т.нар. „малка кошница“ отчита дефлация от 1,5% през юни на месечна база. За сравнение през май индексът е отчел дефлация от 1%.

*Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още