Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията в България достигна 12-годишен връх до 6%

Централното газоснабдяване е поскъпнало с 26,5%, а хлябът - с 3,4%

Инфлацията в България достигна 12-годишен връх до 6%

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През октомври 2021 г. годишната инфлация в България достигна 6%, а месечната - спрямо септември - 1,8 на сто. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Натрупаната от началото на годината инфлация е 5,4%.

За сравнение, през септември годишната инфлация беше 4,8%, а през август - 3,7 на сто. Преди дни пък финансовото министерство актуализира есенната макроикономическа прогноза, в която се очаква, че до края на тази година инфлацията ще се ускори до 4,5%, а средногодишната инфлация ще бъде 2,4%.

През октомври 2021 г. спрямо предходния месец цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки са скочили с 1,6%, а на алкохолните напитки и тютюневи изделия са се повишили с 0,3%. Поскъпването при облеклото и обувките е с 8,3%. Разходите за режийни са се увеличили с 3%. Цените в транспорта са нараснали с 2,5%, а в сектор развлечения и култура - с 3,2%.

За месец хлябът е поскъпнал с 3,4%. Повишение в цените има при месото, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.

През октомври централното газоснабдяване е поскъпнало с 26,5%, газообразните горива за битови нужди - със 7,5%. При въглищата повишението е с 18,9%, а цените на дървата за огрев са скочили с 9,6%. Дизеловото гориво е поскъпнало с 4,7%, бензинът А95Н - с 4%, А100Н - с 3,4%. Пропан-бутан е увеличил цената си с 9,7%, метанът - с 20,8%.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през октомври нараства с 1,3% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 5,2 на сто. Именно това е един от Маастрихтските критерии, който ще бъде взет предвид по пътя на България към влизането в еврозоната.

Инфлацията представлява най-големият риск пред надеждите и на Хърватия за приемане на еврото през 2023 г.

На фона на коронавирусната пандемия налице е високо ниво на несигурност за това как този темп на инфлацията ще се развие идните месеци и за България.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Съответните органи на държавната власт прилагат неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява щети. При създадената обстановка, очакването за устойчиво развитие на Република България е заблуда. Защо се запазва неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане? Основните ситуации са две: Първа: Запазването на неправилният метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане създава щети. Втора: Прилагането на подобрен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане подсигурява устойчиво развитие на Република България.

Още от Икономика и политика
Радев и Йотова се заклеха като президент и вицепрезидент за втория си мандат