Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията в България надмина покачването на цените в Европейския съюз

На месечна база инфлацията в страната през последния месец на 2021 г. също е била по-висока спрямо тази на Стария континент

Инфлацията в България надмина покачването на цените в Европейския съюз

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Инфлацията в България надмина покачването на цените в Европейския съюз (ЕС), показват публикуваните в четвъртък данни на европейската статистическа служба Евростат. Годишната инфлация у нас се е ускорила до 6,6% през декември миналата година. За сравнение – показателят в ЕС се е равнявал на 5,3 на сто.

На месечна база инфлацията в страната през последния месец на 2021 г. също е била по-висока спрямо тази на Стария континент. У нас тя се е равнявала на 0,8%, докато в ЕС е била 0,5%. За сравнение, годишната инфлация у нас през декември предходната година е била 0%.

 

 

Данните на европейската статистическа служба показват, че в няколко други държави членки покачването на показателя е било далеч по-сериозно през миналия месец. Най-големите годишни повишения на цените са отчетени в Естония (12%), Литва (10,7%) и Полша (8%).

Най-малко пък е поскъпнал животът в Малта (2,6%), Португалия (2,8%) и Финландия (3,2%). Спрямо ноември инфлацията се е забавила в седем страни, останала е без промяна в две и се е ускорила в осемнадесет страни.

Инфлацията в ЕС като цяло е била 5,3 на сто спрямо 5,2% през ноември и 0,3% през декември 2020 г.

Що се отнася до еврозоната, годишната инфлация се е ускорила до 5% през декември спрямо 4,9 на сто през ноември миналата година. За сравнение – през същия период на 2020 г. инфлацията е била -0,3%.

Източник: Евростат

През миналия месец най-голям принос за покачването на ценовия индекс в еврозоната са имали поскъпналата енергия (+2,46 процентни пункта), следвана от услугите (+1,02 процентни пункта), неенергийните индустриални стоки (+0,78 процентни пункта) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,71 процентни пункта)

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание