IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектори проверяват за нерегламентиран труд по морските курорти

Неспазване на работното време и нередности при заплащането са най-честите нарушения за 2014 г., констатира ГИТ

12:41 | 02.07.15 г.
Инспектори проверяват за нерегламентиран труд по морските курорти

Главна инспекция по труда започва през юли традиционната кампания за контрол по спазването на трудовото законодателство по морските курорти. Кампанията ще продължи до началото на септември, съобщават от Инспекцията.

В област Бургас, където увеличението на наетите през сезона е най-голямо – с над 43 000, ще бъдат командировани инспектори от други области в страната. Във Варна, където сезонната заетост увеличава наетите с около 15 000, и в Добрич, където ръстът им е с 5000, ще се разчита най-вече на оптимизиране на контролната дейност чрез наличния ресурс.

Проверките ще акцентират върху спазване на разпоредбите, свързани с трудовите правоотношения - по възникването им, работното време, почивките, заплащането на труда. С тяхното неспазване са свързани и най-честите нарушения в хотелиерството, ресторантьорството и търговията, които основно осигуряват работни места за сезонната заетост по морето.

По време на кампанията през лятото на 2014 г. по морските курорти са направени 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети. Без трудов договор са работили 107 човека. Нарушенията по работното време са 801. Установените нарушения по заплащането на труда са 329. Най-често не се заплаща положен нощен труд, както и по-високи надници за работа в почивни дни, сочат изводите на трудовата инспекция.

Често на обектите липсват документи, от които да е видно разпределението на работното време - кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. Въпреки усилията на инспекторитенарушенията се установяват трудно без съдействието на работещите, каквото инспекторите не получават, допълват от трудовата инспекция.

Главна инспекция по труда напомня, че работниците и служителите трябва да отстояват трудовите си права, да не започват работа, без да са получили екземпляр от трудовия си договор, подписан от тях и от работодателя, както и уведомление за регистрацията му в НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още