IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектори ще проверяват условията на труд в мините след наводненията

Всичките 15 работещи мини у нас бяха проверени за готовността им да се справят с опасностите от наводнения в края на май 2014 г.

13:21 | 10.03.15 г.
Инспектори ще проверяват условията на труд в мините след наводненията

Веднага след нормализирането на обстановката в страната инспекторите по труда ще започнат проверки в предприятията за добив на въглища и руди, за да се установи какви мерки се вземат за отстраняване на негативните последици от наводненията и дали са осигурени нормални условия на труд, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"  (ГИТ).

Приоритетно ще се проверяват рудниците в най-засегнатите от бедствието региони - в Рудозем, Мадан и Златоград, където тежката метеорологична обстановка заедно с продължителната липса на електрозахранване доведоха до най-сериозни щети, както и мини Марица Изток, които бяха наводнени от язовир.

Проверките ще са част от периодичния контрол, на който подлежат предприятията за добив у нас заради опасното си производство, уточняват от пресцентъра. За целта там, където те са планирани за по-късен етап през годината, ще бъдат организирани по-рано.

Агенцията вече е изпратила напомнителни писма до работодателите в добивните предприятия, че трябва да предприемат мерки за предотвратяване на инциденти и отстраняване на негативните последици вследствие на наводненията и липсата на електричество.

Всичките 15 работещи мини у нас бяха проверени за готовността им да се справят с опасностите от наводнения в края на май 2014 г., когато отново имаше усложнена обстановка в страната заради продължителни обилни валежи, припомнят от пресцентъра.

Проверките тогава показаха, че работодателите са готови да реагират адекватно дори при сериозно завишаване на количеството валежи, като са предприети превантивни мерки и има готовност за действия в аварийна ситуация. Изградени са системи за водоотлив, има резервно електрозахранване. Във всички рудници е проиграна аварийна ситуация, предизвикана от внезапно нахлуване на вода в подземните галерии, и са съставени необходимите документи за това.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още