IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към България в автомобилния сектор се засилва

Много от компаниите започват да местят своите производства на различни места и едно от тях е именно България, коментира Любомир Станиславов

14:37 | 20.07.18 г.
Интересът към България в автомобилния сектор се засилва

България е печеливша от ситуацията с въвеждането на мита върху вноса на европейски автомобили в САЩ. Много от компаниите започнаха да местят своите производства на различни места - както тези за производство на компоненти, така и на автомобили. Те търсят места, където може да се компенсира това оскъпяване, а България е една от много горещите и интересни дестинации. Това коментира Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстер България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Вчера чух за една българска компания, която е подписала огромен договор с Ягуар за доставка на алуминиеви компоненти. Обемът е в няколко пъти по-голям от досегашното ѝ производство. Това са компоненти за електрически автомобили - завършен цялостен продукт. Това е един от поредицата успехи, които предстоят пред българското автомобилостроене до края на тази година“, заяви гостът.

През последните пет години от асоциацията имат постоянни преговори и разговори с доставчици, коментира Станиславов. Според него това значи, че интересът към България се засилва драматично през последната година. По думите му такъв има от всеки един производител, който би искал да успее да редуцира по някакъв начин цената на своите продукти. Това са производители от Европа и Азия, като има, разбира се, и такива от Америка.

Станиславов разкри, че всички 170 компании в сектора, които са в България, изживяват много добър период. Според него автомобилостроенето, особено на германски автомобили, към които е насочена агресията на Тръмп, изживяват най-добрия период в своята история и всяка година е все по-печеливша и добра за тях. По думите му това ще им даде сили, за да се преборят с митата.

Като следваща вълна той отбеляза налагането на автономните автомобили. Според него в България има много специалисти и инженери, които могат да допринесат за развитието на този вид автомобили.„Има всички шансове, ако разговорите се развият в правилната посока, София да се превърне в един от големите центрове в Европа, който създава технологии за автономни автомобили“.

Вчера в Министерство на търговията на САЩ започна изслушването на засегнатите компании от евентуалното въвеждане на мита при внос на европейски автомобили в САЩ. Станиславов коментира, че всички наложени мита от Вашингтон имат позитивно влияние, към днешна дата, върху производството на компоненти.

„Автомобилната индустрия има много голям проблем с налагането на мита от Китай, към автомобили внасяни от САЩ, тъй като голяма част от производителите произвеждат своите модели в САЩ и ги изнасят за Китай. Те наложиха 40% мито върху тези автомобили, което автоматично страшно много оскъпява тези модели в Китай“, допълни той.

Още от разговора вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още