IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към отглеждането на българска млечна коза се повишава

В сравнение с обикновените домашни животни тази порода дава три пъти повече мляко

11:27 | 06.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интересът към отглеждането на българска млечна коза се повишава. В сравнение с обикновените домашни животни тази порода дава три пъти повече мляко, съобщи БНТ. Животновъди планират да създадат център за подобряването на породата.

През последните 7 години от 12 стадата са станали 420. Въпреки това броят на женските екземпляри не достигат, за да задоволят интереса на фермерите. А породата има добри показатели - може да се пасе и на труднодостъпни терени, дава повече месо и мляко.

Около 600-700 л се добиват годишно от едно животно, докато местните животни, безпородните кози, които обичайно се отглеждат по селата, имат лактация около 150-200 литра, обяснява Деян Тодоров, председател на „Асоциация за развъждане на млечните породи кози“. 

Фермерите проявяват интерес и заради добрата цена, която вече се дава за козето мляко, след като години наред то не се изкупуваше отделно.

В момента средната цена за страната е 65-79 ст., но в Северозападна България – Видин, Враца, Монтана, изкупните цени са като за краве мляко – 35-40 ст., казва Деян Тодоров.

Затова животновъдите настояват да могат да продават продукцията си  извън региона и да не бъдат зависими от прекупвачите.

От Асоциацията отчитат, че първата им цел е постигната – да се възстанови породата. Втората е да се подобрят качествата ѝ чрез създаването на специален център.

Българската порода вече е призната в Европейския съюз и от Асоциацията се надяват към нея да проявят интерес повече животновъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още