Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Интересът на работодателите се ориентира към резервите на пазара на труда

Българският и чуждият бизнес все повече се отварят към малцинствата и дискриминацията намалява, посочи Георги К. Първанов от БАУХ

Интересът на работодателите се ориентира към резервите на пазара на труда

Снимка: Архив Ройтерс

Всяка среща с работодател отваря нови възможности. Работодателите от всички области на бизнеса са все по-отворени към наемането на различни групи хора. Възрастта все по-малко е фактор. Това коментира Георги К. Първанов, член на управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в CTeam, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Той посочи, че над 200 хиляди са хората в България, които не работят и не учат. „Това са основно млади хора, които получават имигрантски пари, средно 300-500 евро месечно.Смятайки всичките групи до тук, се получава резерв от около 500 хиляди човека, които могат да се влеят на пазара на труда, каза Първанов и допълни, че има  надежда да се върнат поне оот 300 хиляди до 500 хиляди в чужбина.

Конференцията под надслов "Многообразие и включване на пазара на труда" ще представи резултатите от програмата "Мост към бизнеса", която подпомага достъпа на образовани млади роми до позиции за висококвалифициран труд в частния сектор, информира той.

"Безработицата на младите роми в страната е под 3% и е сравнима с нивото на безработицата сред висшистите като цяло. Доходите на двете групи също са сравними. Много по-висока е безработицата за хора с ниско и средно образование. Там тя стига до 30-40%", каза експертът.

Георги К. Първанов определи проекта "Мост към бизнеса" за много успешен. "В него се включиха около 170 ученици последен клас, около 120 млади роми и 25 компании, а резултатите са окуражаващи, подчерта той. –Разкриват как малцинства да се интегрират по-оптимално на пазара на труда. Провеждат се различни обучения, практики в различните компании. Опит споделят и представители от Франция с опит в областта."

Първанов отчете и добри примери в интеграцията на различните общности на пазара на труда.

„В УИЛЯМ ХЮЗ БЪЛГАРИЯ 10% от персонала са представители на малцинствата с изградени добри трудови навици. Българският и чуждият бизнес все повече се отварят към тях и дискриминацията намалява. Въпрос на време е да видим повече такива представители в заведенията за бързо хранене, в банките и т.н. Когато говорим за дискриминация, тя е двустранна“, убеден е Първанов.

Той съветва представителите на малцинствата да се опитат да бъдат по-активни при опита си да излязат от гетата, да подобрят образованието си и да стъпят на пазара на труда.

„55+ и 16-18-годишните също са групи, които представляват интерес на пазара на труда", прогнозира представителят на Българската асоциация за управление на хора и управляващ директор в Cteam.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

гледано: 1781   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
добрия мениджър никога не е гледал етнос или възраст. Защо ? Добрия мениджър знае отговора! ... тая статия е за Велев и неговата банда !

Още от Икономика и политика
Председателят на КЗЛД: Ще има санкция за НАП и тя няма да е малка