IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет платформа показва къде е най-близката аптека

„мАптека” е карта на аптеките и дрогериите в страната

16:18 | 26.04.16 г. 2
Интернет платформа показва къде е най-близката аптека

Българският фармацевтичен съюз представи единствената по рода си у нас платформа „мАптека”. В нея е обединена информацията от няколко институционални регистри и предоставя информация за достъпа до аптеки и фармацевтични услуги на територията на цялата страна, съобщават от БФС.

„мАптека” е карта на аптеките и дрогериите, чиято цел е гражданите да са максимално информирани, да могат, където и да се намират на територията на страната, да намерят най-близката аптека, заяви проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз на пресконференция за представянето на платформата.

Той поясни, че тя ще е обществено достъпна на интернет адрес и ще се използва от пациенти, фармацевти, медицински специалисти, институции и бизнес. 

„мАптека” предоставя бърза и обобщена информация по зададени критерии за географското разположение на аптеките по области, общини и населени места, включително денонощни и работещи с НЗОК, дрогерии, магистър-фармацевти и различни статистистически данни.

Чрез различни инструменти пациентите могат по всяко време на денонощието да намерят най-близката до тях аптека, в която се приготвят лекарства или се продава инсулин, обясни авторът на проекта и главен секретар на БФС магистър-фармацевт Светослав Крумов.

За момента информацията ще се актуализира периодично, като крайната цел е след създаване на единен регистър за аптеките информацията да се актуализира постоянно.

Платформата ще представя още данни за ръководителя на аптеката, работното й време, ще визуализира района и местонахождението й. Електронният регистър на БФС, в който са вписани всички магистър-фармацевти, имащи право да практикуват у нас, също ще бъде свързан с уеб платформата.

 „мАптека” може да бъде използвана като инструмент при изготвянето на Национална аптечна карта. Националната аптечна карта ще включва политики за стимулиране и ограничения при разкриването на аптеки с цел осигуряването на равномерен достъп до лекарства, фармацевтични услуги и грижи за населението.

Съпоставка на данните при обработка на информацията от регистрите на институциите със средноевропейските показатели показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки, но на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга.

За да се осигури достъп до аптеки и в отдалечените и слабонаселените места, от фармацевтичния съюз предлагат да се въведе едногодишен мораториум върху разкриване на аптеки там, където вече има. Достъпът до фармацевтична услуга се определя не от броя на аптеките, а от обема дейности, които те осигуряват и магистър-фармацевтите, които ги извършват, уточняват от БФС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zamorano
преди 7 години
Неуместен коментар. Много хора имат ежедневна нужда от лекарства, често животоподдържащи. Пишете колко да не заспите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"...чиято цел е гражданите да са максимално информирани, да могат, където и да се намират на територията на страната, да намерят най-близката аптека."И здравите да се ориентират и болните ...всички да влизат в системата...най важното е да плащат докато са живи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още