IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет платформа ще свързва всички училища в страната

За реализирането на стратегията за дигитално образование засега са предвидени 15 млн. лева

11:40 | 26.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Интернет платформа ще свързва всички училища в страната

От тази година ще започне изграждането на интернет платформа, която ще свързва всички регионални инспекторати и училища в страната. Това каза министърът на образованието Анелия Клисарова пред БНТ.

Припомняме, че преди дни беше публикуват проект на стратегия за внедряване на информационните технологии в образованието за периода 2014 – 2020 година. Тя предвижда до 2020 година да има електронни учебници по всички предмети. Сред дългосрочните мерки в стратегията са и виртуалните класни стаи и лаборатории, както и автоматизация на оценката за качеството на образованието.

Днес министърът коментира, че е важно да има дигитализация в образованието и да се модернизира системата.

„Всяко пето лице в активна възраст в Евросъюза все още няма достатъчна функционална грамотност и грамотност по математика, а това е основата за работа в интернет средата. Прогнозите са, че всеки трети човек до 2020 година ще трябва да работи с компютри, защото така се развиват технологиите и икономиката“, каза Клисарова.

За стратегията тя разясни, че целта й не е всяко дете да ходи с таблет. Става въпрос за високоскоростна връзка между всички институции в образователната система с цел намаляване на административните тежести за учители и за директорите. За реализирането на промените са заделени 15 млн. лева.

Планира се и създаването на още една платформа – образователна, чрез която да се осъществява контрол. Тя ще позволи по-лесен обмен на информация за учениците.

По отношение на обучението в отдалечени райони, до които учителите пътуват ежедневно, Клисарова заяви, че от тази година те могат да пътуват със собствен транспорт и той да им се заплаща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още