Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инвестиции за 710 млн. лв. разкриват 3200 работни места у нас

Икономическият министър Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция на компания, която ще инвестира близо 30 млн. лева край Пловдив

Инвестиции за 710 млн. лв. разкриват 3200 работни места у нас

Снимка: Министерство на икономиката

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта (19 проекта за клас „А“ и 3 проекта за клас „Б“), на обща стойност 709,4 млн. лв., които имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от пресслужбата на икономическото ведомство, при връчването на сертификат за инвестиция клас „А“ на „Балкан агрикалчарал“ ООД в Пловдив.

Още по темата

Инвестиционният проект на дружеството предвижда разширяване на съществуващата дейност чрез изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона, с. Калековец, общ. Марица.

Размерът на инвестицията възлиза на 29,2 млн. лева и ще бъдат разкрити 31 нови работни места. Сертификатът ще даде възможност за ползването на насърчителната мярка за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура по ЗНИ.

Икономическият министър подчерта, че обявената инвестиция е поредното доказателство  за запазване на положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната.

„Макроикономическата и финансова стабилност и влизането в ERM II остави България на картата на инвестиционните процеси. В период на криза, чиято продължителност не е известна, от особена важност е подкрепата на държавата за новите инвестиции и заетостта“, допълни Лъчезар Борисов.

Той цитира и статистика от предварителните данни на Българската народна банка, според която нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в България за периода от януари до юли 2020 г. възлиза на 1,407 млрд. евро, като нараства с 54,2% (495 млн. евро) спрямо същия период на миналата година.

В Пловдив икономическият министър подписа и договори между Министерството на икономиката и Община Пловдив, както и между министерството и „БТЛ Индъстрийз” за изграждане на инфраструктурата по инвестиционния проект на дружеството, който се изпълнява в града. След подписването на договорите от Лъчезар Борисов и кмета на града Здравко Димитров на Община Пловдив ще бъдат отпуснати средства в размер на 1,02 млн. лева за изграждане на заявената пътна инфраструктура, която ще подобри транспортната свързаност в района, където е разположено предприятието.

Парите ще са от бюджета на Министерството на икономиката за прилагане на финансови насърчителни мерки по ЗНИ. При изпълнение на инвестиционния проект от „БТЛ Индъстрийз” за изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура ще бъдат разкрити 80 нови работни места.

Лъчезар Борисов участва и в обявяването на проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“, който се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Първоначално проектът ще обхване 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на четири професионални гимназии в Тракия икономическа зона. Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелов: Изпитваме сериозен недостиг на лекари на първа линия срещу COVID