IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в проучвания за биотехнологични лекарства надвишават 10 млн. долара

Четири от всеки пет нови медикамента в процес на разработка са биотехнологични

18:14 | 31.10.13 г.
Инвестициите в проучвания за биотехнологични лекарства надвишават 10 млн. долара

За последните пет години над 10 милиона щатски долара са инвестирани в широка програма от клинични проучвания за биотехнологични лекарства у нас, които са директни инвестиции в българското здравеопазване. Това посочи д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър на фирма „Амджен” за България, на научна конференция на тема „Иновациите в биотехнологиите - медицина на бъдещето”.

Тя посочи, че в момента четири от всеки пет нови лекарства в процес на разработка са биотехнологични и техният дял ще нараства доста сериозно в бъдеще.

Понастоящем около 20% от всички лекарства в света са произведени по методите на биотехнологиите, като те осигуряват шанс за по-ефективно лечение на повече от 350 милиона пациенти по света. Над 300 на брой са в клинична употреба, одобрени от регулаторните агенции, а около 900 са новите молекули, които са в различен период на клинични проучвания.

Д-р Чемишанска уточни, че създаването на един медикамент представлява огромна инвестиция и като време, и като финансов ресурс и е свързан със значителен риск за производителя. Между 10 и 15 години отнема разработването на един медикамент, а инвестициите в създаването на едно съвременно лекарство надминават 1 милиард долара.

Иновативните медикаменти имат по-висока ефективност, по-добра безопасност и поносимост и водят до спестяването на редица индиректни разходи - за хоспитализации, труд на персонала, неработоспособност и други, уточни още тя.

Традиционно „Амджен“ работи в няколко основни области, свързани със сериозни нерешени медицински проблеми – онкологичните и хематологични заболявания, бъбречни заболявания, костните заболявания, включително  остеопорозата и костните метастази. Биотехнологиите разширяват приложението си и при други по-широко разпространени заболявания.

Всъщност биотехнологичните продукти, които доскоро бяха предназначени за  лечение на много тясно специализирани заболявания, все повече навлизат в лечението на по-масови заболявания. "Сърдечно-съдовите,  ревматоидните и дерматологичните заболявания са във фокуса на новите ни изследвания, като разбира се, онкологията се запазва като приоритет", каза д-р Чемишанска.

Тя разясни, че за разлика от традиционните лекарства, които са химически съединения, получени чрез синтез в лабораторни условия, биотехнологичните медикаменти са продукт на живи клетки или живи организми. Когато се разбере например точно кой ген или генна мутация са „виновни” за определено заболяване, с методите на генното инженерство генетичната информация се вкарва в живи клетки и организми и те започват да произвеждат в достатъчно количество от този белтък, така че той да може да се използва като лекарствено средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още