IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни проекти за 385 млн. лв. са сертифицирани през годината

Очаква се да се разкрият над 4700 нови работни места

14:55 | 29.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв. Това отчете заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която връчи четири сертификата за инвестиция днес.

Проектите са с потенциал да разкрият над 4700 нови работни места.

Повечето от сертифицираните проекти предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната. 

„Още 23 проекта са в процес на сертифициране от Българската агенция за инвестиции на обща стойност над 433 млн. лв., като очакваме те да осигурят заетост на над 5500 души“, каза още Везиева, цитирана от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Зам.-министърът връчи днес три сертификата за инвестиция клас „А“ на „Теклас-България“ ЕАД, на „Тубис България“ ЕООД и на „СофтСърв България“ ЕООД, както и един сертификат за инвестиция клас „Б“ на „Селино” ЕООД.

Насърчителни мерки, от които ще се възползват инвеститорите, са свързани със съкратени срокове за административно обслужване  и индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на инвестиционния проект, както и за частично възстановяване на задължителни осигурителни вноски за новоназначени работници и служители.

Проектът на „Теклас-България“ ЕАД е за „Изграждане на Център за Развойна и Изследователска Дейност и Завод № 4 за увеличаване на производствения капацитет за производство на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост.” Проектът ще се реализира в Кърджали, като до момента компанията е изградила три завода, оборудвани с модерни машини и производствени линии и складови бази. Инвестицията възлиза на 13,4 млн. лв. Ще бъдат разкрити над 450 нови работни места. Компанията е един от най-големите доставчици на каучукови съединения и пластмасови тръби за автомобилната промишленост на европейския и световен пазар.

Проектът на „Тубис България“ ЕООД, част от „TUBIS AG“ - Германия, е за проекта „Завод за производство на масло от полимери чрез студена каталитична конверсия и център за научно-развойна дейност“. Проектът ще се реализира в с. Победа, община Долна Митрополия, а размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, за периода на инвестицията възлиза на 6,8 млн. лева. 

Третият проект е на „СофтСърв България“ ЕООД, доставчик на услуги в областта на информационните технологии и в представянето на комплексни анализи в областта на информатизацията по внедряване и пускане на пазара на софтуер. Основният фокус ще бъде комплексен анализ при разработката на софтуер в съвременните софтуерни технологии. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, за периода на инвестицията, възлиза на 1,28 млн. лева, като в резултат от него ще бъдат открити 180 нови работни места.

Проектът, който получи сертификат клас „Б“ е на „Селино” ЕООД за инвестиционния проект „Офис площи, предоставящи комбинирани спомагателни и административни офис дейности на наемателите в бизнес център „Бургас Бизнес Пойнт”. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 2,35 млн. лв, като ще бъдат открити 10 нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още