IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 28 млн. лв. в екотехнология за ТЕЦ "Марица изток 3"

Парите ще бъдат вложени за намаляване на праховите частици, резултат от производствената дейност на централата

17:33 | 03.11.11 г.
Инвестират 28 млн. лв. в екотехнология за ТЕЦ "Марица изток 3"

Новият собственик на ТЕЦ "Марица изток 3" американската компания "Контур Глобал" ще инвестира в технологии по опазването на околната среда 28 млн. лева. Това съобщи главният изпълнителен директор на фирмата Джоузеф Бранд при официалното представяне на бъдещата стратегия за управление на централата, съобщи БТА.

Парите ще бъдат вложени в технологии за улавяне на азотните окиси и за намаляване на праховите частици, резултат от производствената дейност на топлоцентралата. 

Джоузеф Бранд обясни, че придобиването на 73 процента от дяловете на централата е най-мащабната инвестиция на американската компания в досегашната й история.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък подчерта, че смяната на инвеститорите е добър знак за икономиката ни, защото новият инвеститор винаги е по-мотивиран.

С встъпването си на българския енергиен пазар американската компания заявява интереса си към износ на ток за Турция.

В България "Контур Глобал" възнамерява да инвестира и в технология в Костинброд за улавяне и използване въглеродния двуокис при производството на безалкохолни напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още