IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори се интересуват от „Химко“, твърди бивш директор на завода

Възможно е да бъде възстановено част от производството, смята Кирил Петков

12:54 | 12.09.14 г. 2
Инвеститори се интересуват от „Химко“, твърди бивш директор на завода

Инвеститори са заявили интерес към фалиралия торов завод „Химко” във Враца и чакат резултатите от изборите, за да обявят официално намеренията си. Това заяви Кирил Петков, бивш директор на завода, на кръгла маса за химическата индустрия, организирана от КНСБ.

Според него е напълно възможно и рентабилно да бъде възстановена относително нова мощност от 1983 г. за производството на амоняк и азотния тор карбамид.

Тази мощност има остатъчен работен ресурс от 15 – 20 години, се казва в анализ на проф. Йончо Пеловски от Българската камара на химическата промишленост.

По повод дебата за реиндустриализацията на икономиката, който бе подет от кабинета „Орешарски“, Кирил Петков коментира, че предприятията не трябва да се възобновяват на всяка цена. Въпросът е доколко те са технически надеждни, конкурентосопособни и дали пред тях има дългосрочни перспективи за следващите 10 – 15 г.

„При енергоемките производства като базовата химия и металургията е важна и енергийната ефективност. Важно е и опазването на околната среда и да се отчетат парниковите и вредни емисии. Трябва да се предвиди и дългосрочна заетост на служителите минимум за 15 г.“, допълни той.

Петков потвърди, че в „Химко“ става въпрос за възобновяване само на една мощност – най-новата, влязла в експлоатация през 1983 г.

Той посочи, че сега в България се внася необходимите количества карбамид, а тази мощност може да произвежда 170 хил. тона годишно. Тези последно построени нови мощности са екологосъобразни и конкурентни, допълни той.

„Сега от завода се интересуват скрападжиите и заинтересовани конкуренти. Има интерес от стратегически инвеститори, които имат възможност да доставят природен газ на конкурентна цена. Те имат и пазари, и финансови ресурси“, каза той.
 

Свързани компании:

Химко АД /в несъстоятелност/(4CK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
извинявам се - скрап!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Дойдат ли избори врачани почват да ги лъжат, че Химко ще го бъде :) след като отдавна всичко вече е нарязано на скраб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още