IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: Токът от ВЕИ съоръжения, изградени с евросредства, е твърде скъп

С предлаганите от ДКЕВР високи преференциални цени на тока за проекти с евросредства останалите инвеститори се поставят в неравностойно положение, смятат от бранша

16:55 | 18.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инвеститори: Токът от ВЕИ съоръжения, изградени с евросредства, е твърде скъп

Работна група от експерти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) преди дни представи предложения за изкупните цени на тока от възобноявеми енергийни източници (ВЕИ) за случаите, когато съоръженията са построени с помощта на евросредства или по национална схема за подпомагане. Предложенията са изготвени във връзка с изискванията на Закона за енергията от възобновяеми източници.

Като цяло предлаганите преференциални изкупни цени на електроенергията от съоръжения, работещи с ВЕИ, които са изградени с помощта на евросредства, са високи. Това каза за Investor.bg председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков по повод предложенията на ДКЕВР.

Те са диференцирани по видове ВЕИ – вода (малки ВЕЦ), вятър, слънце, биомаса, битови отпадъци и по инсталирана мощност. Освен това, за електроенергията от всеки от видовете ВЕИ има по 10 отделни цени. Те са фиксирани в зависимост от това какъв е делът в инвестицията за съоръженията на европейското (или националното) съфинансиране. То може да е - „до 10%“, до „20%“ и така нататък, стигайки до „над 90%“.

Според изчисленията на асоциацията обаче посочените от ДКЕВР цени трябва да бъдат средно наполовина по-ниски, заяви Киряков. В противен случай, по думите му, собствениците на вятърни и слънчеви паркове, построили ги без безвъзмездно финансово подпомагане, ще бъдат поставени в неравностойно положение спрямо ползвалите безвъзмездна помощ.

Велизар Киряков даде пример, че по предварителни данни възвръщаемостта на инвестицията във вятърен или соларен парк, построен със собствени средства, става за около 10 години при вече определените преференциални цени (в пъти по-високи от тези от конвенционалните енергоизточници). Докато същите съоръжения, изградени с безвъзмездно подпомагане от над 80%, ще се изплатят само за 2-3 години, дори и по-малко - при предлаганите от ДКЕВР високи изкупни цени на тока от тях.

Ако цените на електроенергията от тези съоръжения са по-ниски, то и предстоящото повишение на цената на тока за крайните потребители ще е по-малко, отбеляза Киряков.

Според него причината за определените високи цени е неправилното начисляване от страна на ДКЕВР на амортизационни отчисления и върху безвъзмездните средства, тъй като това трябва да става само върху собствените средства.

Предстои държавният регулатор да вземе окончателно решение за размера на коментираните цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vlado157
преди 12 години
Този пък Велизар Киряков от къде се взе,купен от ГЕРБ или просто си е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Добро утро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още