IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите ще могат да се възползват от опростени екопроцедури

Парламентът прие на първо четене изменения в Закона за опазване на околната среда

11:03 | 27.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко процедури по екологичното законодателство вече могат да бъдат обединени в една. Това стана възможно с приетите на първо четене от парламента изменения в Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

С промените се урежда възможността за обединена процедура при инвестиционно предложение, подлежащо на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и/или доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал, предаде БТА.

Измененията бяха одобрени със 100 гласа "за", 1 "против" и 27 въздържали се. 

Всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли 2 години, докато при обединената срокът ща се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване, като компетентният орган е министърът на околната среда и водите. Обединената процедура не е задължителна, а е възможност и се провежда по искане на възложителя.

Чрез законопроекта са предвидени промени и в няколко други закона - Закона за биологичното разнообразие, Закона за управление на отпадъците, Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за водите.

С промените в Закона за водите се предлага нов подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване, базиран на риска от замърсяване и необходимостта от пречистване. Въвеждат се 3 нива на защита: 1-ва зона - защитен пояс, опазващ физически съоръженията и прякото въвеждане на замърсители, 2-ра охранителна зона, която на база оценка на риска ще се определя и преразглежда на всеки 6 години, и 3-та, за защита на цялото водно тяло, ползвано за черпене на вода за консумация от хора с дебит средно над 10 м3 на ден или обслужващо повече от петдесет човека.

Редица организации (БСК, КРИБ, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и др.) изразяват сериозни опасения във връзка с предложените изменения в Закона за водите, които не са били подложени на обществено обсъждане. Те възразяват, че голяма част от текстовете са неясни и не гарантират опазване на качеството на питейните води, както и че липсва процедура за това как ще се определят зоните за защита и се препраща към наредба.

Председателят на комисията по околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че ГЕРБ ще подкрепи законопроекта, защото основната му цел е да облекчи административната тежест върху бизнеса и гражданите. Тя отбеляза, че измененията са свързани със съкращаване на срокове, служебен обмен на информация. Василева съобщи, че ще предложат отмяна на текстовете, свързани с промяна в Закона за водите, защото не са предприети след детайлни обществени обсъждания и консултации с всички засегнати страни, така че да бъде гарантирано опазването на питейните водоизточници.

От ДПС и "БСП за България" също се обявиха против предложените промени на санитарно-охранителните зони в Закона за водите и обявиха, че ще се въздържат при гласуването на първо четене.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още