IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Йорданов: Необходима е адекватна енергийна стратегия до 2050 година

В следващите четири години не трябва да се говори за атомна енергетика и нови мощности, смята от своя страна експертът Димитър Иванов

11:02 | 07.06.13 г. 1
Йордан Йорданов: Необходима е адекватна енергийна стратегия до 2050 година

Развитието на енергетиката у нас стана тема за дискусия в студиото на телевизия Bulgaria on Air. В разговора се включиха бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов и бившият зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Димитър Иванов. 

Йорданов изтъкна, че в България липсва адекватно направена енергийна стратегия. Последната, приета преди две години, не отразява състоянието на сектора, а през последните месеци се установи, че не е разчетена по начин, който да създава възможно най-добрите условия за българските граждани.

Необходим е план до 2050 г., а в него да се обособят и други - краткосрочни и средносрочни цели, каза още той.

„В следващите четири години не трябва да се говори за атомна енергетика и нови мощности“, категоричен беше от своя страна Димитър Иванов. Според него сега трябва да се ремонтират V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Разговорът за новите мощности може да започне едва към края на десетилетието“, допълни той и потвърди тезата, че трябва да се изготви дългосрочна стратегия, за да може енергетиците да се съсредоточат върху задоволяване на нуждите на населението в следващите десетина години.

„През 1997 г. и 1998 г. енергетиката беше социалистическа, но решихме да оставим седем доставчика (дотогава бяха над 20), които в последствие се окрупниха в три. След 7-8 години създадоха безумната структура Български енергиен холдинг – всички тези неефективни действия в последните 20 години са причина за източването на няколко милиарда лева енергийни пари – поне един реактор“, коментира още Иванов.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов повдигна темата и за времето, за което се построява един реактор. Периодът от взимането на решение на правителството до пускането в експлоатация е близо 10-12 години. „Например “Белене“ беше размразен през 2004 г., но досега не е получил лиценз“, каза Йорданов.

По думите му, ако се вземе решение за осъществяването на проекта за изграждането на втора ядрена централа, ще са необходими две години за рестарт, а за строеж на нови блокове в „Козлодуй“ ще е необходимо да се премине през цялата процедура.

Йорданов смята, че засега е необходимо да се преосмисли кога и каква мощност е необходима в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Умотихте ги 'орицата бе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още