IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев: Пътническите влакове могат да спрат още в средата на август

Това може да стане, ако до следващата седмица държавата не преведе 14 млн. лева на БДЖ - "Пътнически превози", каза директорът на холдинга Йордан Недев

12:55 | 03.08.12 г. 1
Йордан Недев: Пътническите влакове могат да спрат още в средата на август

Пътническите влакове може да спрат още в средата на август, ако до следващата седмица държавата не преведе 14 млн. лева на БДЖ - "Пътнически превози", заяви изпълнителният директор на „БДЖ“ Холдинг Йордан Недев пред БНТ.

През юли държавната субсидия за железницата беше спряна заради необслужван от превозвача кредит от 150 млн. лева към Световната банка. Освен това приватизацията на „Товарни превози“ бе спряна и се очаква след занижаване на критериите за бъдещия инвеститор, от септември процесът да бъде стартиран отново. Наред с това холдингът има дълг към  немската държавна банка KfW, който бе изтеглен през 2005 г. за закупените мотриси "Дезиро" на Siemens.

По думите на Недев БДЖ „Пътнически превози“ е почти пред „тотален“ фалит, който допълнително води до демотивация в дружеството.

"Ние сме изцяло виновни за това, че нещата стигнаха дотук. Най-вероятно не сме успели нещо да обясним на министерството на финансите, не можахме да прокараме по-сериозните си идеи пред министерството на транспорта. В крайна сметка това е наша работа - да убеждаваме и да ръководим това дружество към просперитет, което очевидно не го сторихме", коментира самокритично изпълнителният директор на БДЖ.

Според Недев безпаричието в железницата няма да доведе до риск за сигурността на пътниците.

Във връзка с бъдещето на железницата Недев съобщи пред БТА, че през следващата седмица най-вероятно ще бъде създаден кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ с участието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник-министри и ръководството на БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Ако по думите им БДЖ е фалирало, не виждам как ще дойде някой да купи нещо което генерира повече разходи отколкото приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още