Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Йорданка Фандъкова: В момента в София се строят 17 детски градини

Около две трети от леглата за COVID болни в столицата са заети, каза кметът по повод попадането на столицата в "червената зона"

Йорданка Фандъкова: В момента в София се строят 17 детски градини

Снимка: МРРБ

Предложих и Столичният общински съвет прие тригодишна програма, която предполага интензивно строителство, като в момента се строят 17 нови сгради на детски градини. Това съобщи по bTV кметът на София Йорданка Фандъкова навръх празника на столицата.

Още по темата

„Очаквам до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в "Овча купел", "Подуяне", "Студентски град", "Връбница", само преди дни беше въведена в експлоатация нова детска градина в "Кръстова вада", в понеделник ще бъдат обявени нови 158 места в този район“, посочи тя.

Детски градини с инвеститори

Според столичния кмет строежът на нови детски заведения е непрекъснат процес, като усилията на Столична община са насочени към места с много голям недостиг. Фандъкова информира, че са постъпили са и първите предложения от инвеститори за изграждане на детски градини на партерни етажи.

Фандъкова коментира и новото райониране на детските градини, което има за цел да облекчи родителите в София.

"Това е финалът на едно наше предложение, което направихме заедно с родителските организации до Министерството на образованието. Миналата година при предишния министър бяха отпуснати средства и беше променен законът, за да може родители, чиито деца не са приети в общински детски градини, да получават компенсации, припомни кметът. – Наредбата обаче допускаше много малко хора да се възползват, в момента те са около 500. Затова предложихме да бъде облекчен този ред, за да може повече хора да имат достъп до тази помощ.“

Фандъкова поясни, че за приемане в детска градина вече се говори само за района.

Още по темата

„Ако вашето дете не бъде прието във вашия район, то ще имате право на компенсация“, потвърди тя.

Размерът на компенсацията се определя от годишната издръжка на образователното министерство, която за 2020 г. е малко над 290 лева месечно.

Според столичния кмет в 23 училища в столицата продължават ремонтните дейности, но увери, че директорите и районните кметове са направили организацията така, че те да не пречат на учебния процес.

София в "червената зона"

"Броят на заболелите, които имат нужда от хоспитализация, нарасна три пъти в последния месец, а за последните две седмици броят на хората, които имат нужда от интензивна грижа, нарасна два пъти. Все още има места и възможност за настаняване на болни в лечебните заведения в София, като около две трети от капацитета на леглата в болниците е зает", съобщи какъв е темпът на развитие на четвъртата COVID вълна в София Йорданка Фандъкова.

Кметът отбеляза, че от началото на лятото са въведени редица възможности за хората да се ваксинират, като има възможност освен в университетите, мобилни пунктове за ваксинация да бъдат изпратени и в училищата, макар и до този момент да няма подобни заявки.

Фандъкова съобщи, че от началото на септември Столична община е съставила над 200 акта по време на проверки в градския транспорт за неспазване на разпоредби, свързани с носенето на маски срещу Covid-19.

"Цялостното впечатление е, че мерките се спазват, което е важно, за да няма натиск към болниците. На този фон е безотговорно да се уволняват лекари, които са направили всичко възможно в най-тежките дни и денонощно са били на първа линия като проф. Балтов, недоумявам как е възможно", обясни още столичният кмет.

Отоплителен сезон с "Топлофикация"

По думите на Йорданка Фандъкова отоплителният сезон е гарантиран въпреки всички трудности, които има "Топлофикация".

"За управлението може да се говори много, но трябва да се подчертае погрешният модел на финансиране. Проблемите са сериозни, но до края на септември ще имаме разработен цялостен план за модернизация, който ще включи и план за финансово оздравяване на дружеството", обясни тя.

Столичният кмет каза още, че основният проблем са задълженията към "Булгаргаз" заради изключително неизгодния договор. През август техният размер е бил над 70 млн. лева. „Тогава обаче са погасени около 46, а вчера са били преведени още 5 милиона, така че се правят непрекъснати усилия, за да бъде осигурен безпроблемен отоплителен сезон за столичани“, очаква градоначалникът.

Кандидатът на ГЕРБ за президент

Според Фандъкова в момента текат номинации в структурите на партията за определяне на кандидата на партията на Бойко Борисов за предстоящите президентски избори. Тя потвърди, че нейното име не фигурира сред възможностите.

"Тази тема остана назад в миналото, аз имам сериозен ангажимент към софиянци още две години", обясни тя.

Фандъкова е на мнение, че кандидатът на ГЕРБ трябва да бъде уважаван и авторитетен човек в обществото, при който водеща трябва да е експертизата.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.