Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Йотова: Нужна е по-добра комуникация между европейските институции и гражданите

Делът на гласуващите на евроизборите намалява прогресивно от 2007 г. насам

Йотова: Нужна е по-добра комуникация между европейските институции и гражданите

Снимка: Pixabay

Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите, смята вицепрецидентът Илияна Йотова, която днес откри в София дискусия на тема "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо?". Форумът е в рамките на проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика и се подкрепя от Европейския парламент, предава БТА.

Йотова отбеляза, че от 1979 г. - от момента, в който се провеждат евроизбори, досега, с около 20 на сто са намалели гласовете на европейските граждани, които са участвали във вота. Тази тенденция се забелязва и в България - делът на гласуващите на евроизборите също намалява от 2007 г. насам.

Вицепрезидентът постави въпроса защо европейските граждани не се интересуват от темата за европейските институции и намалява интересът им към гласуването. Според нея една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани.

„Така нареченият брюкселски език е неразбираем, хората често казват, че не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика“, посочи Йотова. По думите й е малко и информацията, която идва от европейските институции за това как конкретна политика ще повлияе върху живота на хората, върху семействата им.

„Ако в следващите години не се направи нещо в тази посока, тази пропаст ще се задълбочава“, предупреди тя.

Според вицепрезидента трябва да се избавим от схващането, че в ЕП се вземат решения, които трябва да изпълняваме в България. В европейските институции се правят политики и от нашите представители там, с гласовете на евродепутатите ни се вземат важни решения, обясни Йотова.

Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че не трябва да се ограничава ЕС до темата за еврофондовете. Споделяме общи ценности с европейските страни и народи и това е основната идея - че сме обединени, че искаме да живеем в свободен и демократичен свят, отбеляза той.

Евродепутатът Илхан Кючюк коментира, че отдавна Европа не е Европа на нациите, не е и на регионите, а става територия на свободното гражданско общество. Той призова младите хора да гласуват, не само на евроизборите, но и на всички видове избори.

Евродепутатът Момчил Неков обърна внимание на образованието и знанията и заяви, че е мит мнението, че щом един българин има мобилен телефон, той е и дигитално грамотен. Неков посъветва младите хора да различават фактите от мненията.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравният министър: Ползваме цялата държавна мощ ваксината да стигне до всеки