IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотова: Спорният текст за гласуване в чужбина не излиза от президентството

България трябва да следва европейската политика спрямо Турция, каза вицепрезидентът

10:49 | 18.04.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Нито за секунда в идеята на президента Румен Радев не е имало забрана за гласуване, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия.

Изказването ѝ е по повод предложения и впоследствие оттеглен законопроект за промени в Закона за българското гражданство, който предвиждаше корекции в още няколко норматива, включително в Изборния кодекс и въвеждаше нов ценз за уседналост.

„Доста неща се наговориха. Натиск няма, има идеи”, категорична е Йотова.

Според нея в предложението на президента Румен Радев не е имало забрана за гласуване в чужбина, а българите в чужбина категорично трябва да имат право на глас.

"Това, че президентът Радев каза на глас това, от което се страхуват всички българи, не може да е натиск. Някой наистина си е превишил правата с публикуването на закона. Така дискусията се измести. Вместо да се води по същество", допълни тя за търканията между институциите около текста за уседналостта.

„Спорният текст не е изготвен в президентството. Бях доста втрещена, че на практика Министерството на правосъдието не заговори”, обясни още вицепрезидентът. 

Йотова коментира, че проблемът е налице, а дискусията трябва да е по същество. Има сериозни недоразумения в законите за българското гражданство, а също и неустановено гражданство в Турция. "Крайно време е да има активна регистрация", допълни тя.

Йотова отказа да даде оценка на служебното правителство, като призова да се изчака отчетът на кабинета на Огнян Герджиков и едва тогава да се коментира.

Относно резултатите от референдума в Турция вицепрезидентът заяви, че концентрирането на толкова власт е опасно, но подчерта, че в тази ситуация ролята на България нараства.

„Трябва да засилим политиката си в Югоизточна Европа, защото сме единствената стабилна държава в района“, допълни Илияна Йотова.

"Каквато и да е ситуацията в България, каквито и коалиции да има, трябва да следваме европейската политика спрямо Турция", добави тя.

Илияна Йотова благодари на предшественика си Маргарита Попова, че е оставила един добър екип, който си върши перфектно работата. По думите ѝ това помогнало при съставянето на служебно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Права е.Излиза директно от Русия, тук са само вносителите, преносителите и изпълнителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Който живее в България и плаща данъци , той да има право да гласува ! Всичко друго е обслужване на чужди интереси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още