IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: България се смъква в международните класации

Страната ни вече е в долната третина по икономическа свобода и условията за бизнес, докато през 2011 г. е била близо до средата

13:26 | 29.11.12 г. 39
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: България се смъква в международните класации

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ. 

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Също така се предлагат:
- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Тези от ИПИ като папагали си повтарят едно и също - либерален фундаментализъм. Смятат, че хората забравиха резултата от тези идеи, който се прояви с последната криза, предизвикана от САЩ. Толкова ли за елементарни ни смятат? Добре, ясно е , че тее си получават парите отнякъде да втълпяват това, не не на нас. Все пак много грубо е. А може би и толкова си могат. Не ми се подхващат. И си помнят само това, което искат. Преподавател съм по международни сравнителни анализи. следя много от сравненията. За повечето - нищо ново. Какво ще кажат за НЗОК в Полша? Защо след като беше децентрализирана, през 1999 г. видяха поразиите от това и я централизираха? Да са направили коментар на този факт? А за Чехия? Или искам много от тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Финландската администрация е 2.4% от населението, а нашата е 1.7% това е преди две години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
ПС: По татово време, цялата ни администрация, от селски кмет и пъдар, до министър + партийния апарат дублиращ системата е била само 11 800 човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
И специално се регистрира за да ми го кажеш тука ;) хехе.. 14 000 им бе администрацията в 2005-7 г. освен да са я развъдили от тогава насам до посоченото от теб число. Те и в България служителите на бюджетна са 780 000 но не включвам в посочената от мен цифра долу пожарникарите и даскалите.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд.""Облекчаване на изискванията" Облекчаване на кого бре господа от ИПИ !?Ума ми не побира, как българи може да оставят българи да ровят в кофите за *** и да бъдат привеждани към невъзможност да си купят обезболяващо хапче на стари години! Дори през преживените национални катастрофи е имало механизми за защита на тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Администрацията на Финландия е 128 000, имаш грешна информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
naso_fr, лично аз не ги вземам на сериозно ИПИ. Камо ли да ги "разследвам". Занимателни са даже с мненията си. Що се отнася до препоръките им, лично мен ме устройват перфектно за момента. Осигурявам си се сам / на фондовата борса и не само там/ и не завися от никой. Физически съм здрав/ и от сравнително здрав род/ и на пръстите на едната си ръка мога да преброя посещенията си при доктор за поне 30 години от живота си. / с изключение на формалните прегледи за разни медицински/. Така, че ако искат могат да предложат и отпадане на здравните осигуровки! Така де, по тая логика всеки да се спасява сам и по слабите да ***. Просто се старая да бъда обективен. Това е една дискусия. Личния ми интерес се различава в повечето случаи от мненията които споделям тук.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Вижте за МВР нещата не са така както изглеждат. По принцип при толкова малка армия като нашата е по разумно полицията да е по голяма от нормалното. Иначе ще сме прекалено беззащитни като държава. И други държави / Германия между двете световни войни/ са го практикували, макар по други причини и обстоятелства. Армията е нещо което лесно се разваля, но много трудно и скъпо се възстановява. Да не говорим за времето което се изисква. Там нещата не са майтап като този с хората на гишетата където лесно можеш да попълниш бройката ако се наложи. Структури като МВР обаче биха могли, сравнително лесно и бързо да се влеят в армията и да я засилят. Накратко силна армия позволява малочислено МВР и обратно слаба армия - сравнително многочислено МВР. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
OK, нека са само 100 000 щом казваш, че са толкова. А във Финландия са само 14 000. Сравни дете страни, качеството на административното обслужване, условията за бизнес и БВП и спираме до там............ Доказано е с математическа формула. Колкото по-голяма и по-богата администрация има една страна, толкова по-зле е икономически. Администрацията трябва да е малко, да има малко права и да е бедна за да е ефективна. Ефективна трябва да е съдебната система. А тук е обратно - огромна и богата администрация, куца съдебна система, безаконие и липса на всякакъв ред и отговорност от страна на държавните органи които изплюскват огромната част от всички данъчни приходи. Вчера например някакво *** на 5 г. умряло от глад. Това при условие, че има поне 3 агенции които се занимават с децата - уж и плюскат по милиони на година. Значи? Хем са много, хем са скъпи, хем не вършат никаква работа. Логиката изисква да се закрият, но тук ще назначат още вождове ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Приятел, изказваш се неподготвен. Тези 780 000 държавни служители, не са в администрацията. В администрацията са около 100 000. Останалата част работят в държавни предприятия такива, като БДЖ, Български пощи, учебни заведения, детски градини, болници итн. Аз лично мисля, че много е раздуто МВР и основният ресурс от пари там отива. Тези много милярди, които цитираш не са за заплати само, аз това са всичките разходи на държавата за пенсии, осигуровки, обезщетения и социални плащания. Приятел, само спамиш тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още