Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИПИ: ДКЕВР опитва да преразпредели икономическо влияние

Идеите за предоговаряне на дългосрочните договори с "американските централи" само прикриват провала на свършеното в енергетиката, смята Красен Станчев

Намеренията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на енергия са определени като опит за преразпределение на икономическо влияние в анализ на ситуацията на Красен Станчев от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според него и предлаганото намаление на изкупуваната електроенергия от ВЕИ-централите с 50% ще доведе със сигурност до намаляване на оборотите им с 65-70% и сигурен фалит за повечето от предприятията от този подотрасъл. „Замисълът най-вероятно преследва две цели: тези централи да бъдат изкупени на безценица и да бъдат ударени банките, които са финансирали изграждането им“, пише Станчев.

Цената на това преразпределение на икономически интереси отново ще бъде платена от спестителите в банките и от потребителите на електроенергия, заявява още икономистът.

По повод дългосрочните договори с ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 Комисията установява, че техните споразумения с НЕК представляват нерегламентирана държавна помощ, изчисленията на цените "не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар" и на стандартните договори на този пазар, а задълженията на НЕК не са съобразени с реалното потребление на електроенергия, припомня Станчев.

„Но тъй като тези договори са заварено положение, към момента на сключването им съответните принципи не действат, реалното потребление е изкуствено надуто в прогнозите от българските държавни органи, постановяването на държавна помощ е или съмнително от юридическо гледище, или вредно за системата, защото ще предполага санкции за предоставянето на такава помощ. Иначе казано ДКЕВР само заблуждава, че с предоговарянето на споразуменията - което тепърва трябва да се случи и не е известно с какъв резултат - ще вкара приходи в НЕК и ще спаси системата на енергетиката“, пише в анализа на експерта.

Освен това Комисията сама нарушава принципите на свободния пазар като предоставя преференции за заводските централи и когенерациите на топлофикации с "цени на изкупуване", които са два пъти по-високи от цените в оспорваните със задна дата споразумения. Тъй като тези споразумения са довели до около 4 милиарда лева инвестиции (при пълното съгласие на четири български правителства), предоговарянето не ще бъде нито лесно, нито е вероятно да доведе до съществен резултат, прогнозира Станчев.

„Друг е въпросът, че инвеститори никога не са били против предоговаряне, стига да няма действия с обратна сила“, обяснява още той в своя анализ.

По подобен начин твърдението за "несъответствието" на капацитета на ВЕИ-централите на реалното потребление на електричество цели да изкара тях и ЕС виновни за приетите субсидирани цени. В действителност обаче самата Комисия е онази, която е предоставила лицензите за работа на тези централи.

Всичко казано обаче все още не е факт. Източномаришките ТЕЦ 1 и 3 още не са се съгласили с идеите на Комисията за съдържание на новите споразумения, а измененията в закона за възобновяемите енергийни източници тепърва следва да станат факт.

Приемайки замисъла за действителност, ДКЕВР  публикува предлаганите цени за периода 1 юли 2014 г. - 30 юни 2015 г. Най-вероятно е тези прогнозни цени да се окажат пълна измислица. Всъщност вчерашните документи на ДКЕВР имат само една задача - да замаскират пълния провал на свършеното в енергетика за последните дванадесет месеца, заключава Станчев.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
преди 6 години
Няма профилна снимка
Търсих в решението на ДКЕВР и не можах да намеря мотиви да се подхожда по различен начин към двете групи инвеститори. И двете групи имат дългосрочни договори.
За едните отиваме на преговори за промяна на договорите, за другите - направо се приема нов закон, не се гледа на тях като на страна по договор.
Как си обяснявате това?
2
 
1
 
19
kalendar до: SS-23
преди 6 години
между другото-ако и да не съм съгласен с твоето твърдение-аз си спомням когато го каза
2
 
2
 
18
kalendar до: NOK
преди 6 години
грешка е да се дрънкат подобни глупости-увеличението на производителността не значи да произвеждаш повече-това е повишаване на ефективността, а значи да печелиш повече от продукцията си. Сиреч-да правиш по-големи маржове. Т.е. трябва да спрем да се навиваме да взимаме работа за по-малка печалба. Т.е. трябват ни по-добри пазари. Да де, ама нали имаме квоти за повечето работи, които произвеждаме?
0
 
2
 
17
преди 6 години
Няма профилна снимка
Предполагам, че собствениците на Мариците ще се съгласят на намаляване на изкупната им цена на тока, но за сметка на удължаване на срока на гарантирано изкупуване. Което си е добър вариант за НЕК
0
 
1
 
16
преди 6 години
Няма профилна снимка
Да отделят енергетиката в отделно министерство и да се занимаят основно с въпроса.

Ясно е, че има много икономически и политически интереси и влияние в отрасъла.

Че не се справят добре е също очевидно.

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията